Gemeente Abcoude


Nieuw tankautospuit voor brandweer Abcoude

Foto: nieuwe tankautospuit brandweer Abcoude Afgelopen zaterdag 6 maart was het dan eindelijk zo ver. Het brandweerkorps van Abcoude nam officieel de nieuwe tankautospuit in ontvangst. Het nieuwe voertuig is een M.A.N 12.255LF. Deze voldoet aan alle gestelde eisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tevens voldoet de hele opbouw aan de huidige richtlijnen van ARBO. Het hele project is in handen van de firma Ziegler Brandweertechniek die als hoofdaannemer heeft fefungeerd en samen met de werkgroep van de brandweer Abcoude dit project tot een goed einde hebben gebracht.

Specificaties

De nieuwe tankautospuit biedt plek aan zeven personen (chauffeur, bevelvoerder en vier á vijf manschappen). Het voertuig is voorzien van een Dynapower; een soort dynamo die het voertuig voorziet van 220V. Hierop kunnen diverse gereedschappen worden aangesloten, waardoor een aggregaat niet meer nodig is.
Het nieuwe voertuig beschikt over twee haspels met ieder 90 meter hogedrukslang (voorheen 60 meter). Dit om een goede bereikbaarheid te kunnen realiseren in de toekomstige spoortunnel, verbrede A2, dubbel spoor, Amsterdam-Rijnkanaal en het nieuwe bedrijventerrein. Foto: de opbouw van het nieuwe voertuig Onderling zijn deze slangen te koppelen waardoor er 180 meter ontstaat.
De opbouw is voorzien van zeven kasten die elk hun eigen materiaal bergen. De watertank is verzonken in het twaalf tons chassis om een laag zwaartepunt te krijgen. Dit komt ten goede aan de wegligging van het voertuig. De tank heeft een inhoud van 2.000 liter water in plaats van de huidige 1.500 liter.
Op de achterzijde van het voertuig is een pneumatische (lucht) bediende lichtmast gemonteerd met twee keer 1.000 watt lampen. Deze mast kan een hoogte bereiken van 4,7 meter en wordt gevoed door de Dynapower.
Aan de voorzijde is een hydraulische lier geïntrigeerd in de bumper, deze heeft een trekkracht van 5.200 kg en de kabel heeft een lengte van 30 meter en kan op afstand bediend worden. Er is gekozen om de lier op de tankautospuit te maken, omdat dit het eerste voertuig is dat uitrukt naar brand en hulpverleningen. Het voertuig kan dan in geval van nood alvast het een en ander zekeren, zodat het één en ander niet verder kan kantelen of wegglijden. En in geval van duikongevallen kan de tankautospuit een voertuig zodanig zekeren of verplaatsen dat snelle redding geboden kan worden.
Foto: even een spuit testen Om ook s nachts veilig te kunnen werken is er rondom het voertuig TL-verlichting aangebracht die gaat branden zodra er een luik opengaat en de werkplek rond de wagen ruim voorziet van licht. Verder zijn er in de blauwe zwaailampbalk luchthoorns gemonteerd en de achterzijde is voorzien van een oranje zwaailamp en blauwe flitsers om rondom goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer.

---

8 maart 2004