Het Nederlandse Rode Kruis

08 maart 2004
Malawi: Madzi Ndi Moyo - Water is Leven

'Madzi ndi moyo, samalani mijigo - water is leven, zorg goed voor de pomp'. Het veelstemmige gezang van zo'n twintig Rode Kruis-vrijwilligers klinkt ver door het dorp Ngonoonda in hartje Afrika. Schoon drinkwater is van levensbelang om ziekten bij kinderen te voorkomen. In Malawi sterft een op de vijf kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. Diarree is een van de hoofdoorzaken is van kindersterfte. Schoon drinkwater is lang niet voor alle kinderen bereikbaar.

Training in onderhoud
De kinderen in Ngonoonda hebben geluk. Ngonoonda is een van de zeven dorpen in het district Dedza in Malawi. Het ligt zo'n 90 kilometer van de hoofdstad Lilongwe. Het Malawische Rode Kruis zorgt er voor essentiële basisvoorzieningen zoals water. Een waterpomp is kwetsbaar en onderhoud is dan ook van vitaal belang. Het Rode Kruis zorgt daarom ook voor training van vrijwilligers in het onderhoud.

Zingend leren de mannen en vrouwen hoe de pomp uit elkaar gehaald moet worden en waar je op moet letten. Welk onderdeel het meest kwetsbaar is en wat zij moeten doen om juist dat te vervangen. Daar waar veel mensen niet kunnen lezen of schrijven is een lied dé manier om het te onthouden. Verrassend genoeg zijn veel vrijwilligers vrouwen. "Het zijn juist de vrouwen die wij onderrichten hoe de pomp te onderhouden," vertelt Christopher Zulu, expert op het gebied van pomp-onderhoud en al jarenlang Rode Kruis-vrijwilliger. "Het is nu eenmaal zo dat zij het water halen. Als ik dat zou doen, zouden de mensen in het dorp denken dat mijn vrouw mij met verlaten heeft," zegt hij lachend.

Schoon water en medische zorg
De Nationale Postcode Loterij gaf een extra bijdrage van 1,5 miljoen euro voor Malawi. Het Nederlandse Rode Kruis gaat samen met het Rode Kruis in Malawi zorgen dat 200.000 mensen toegang krijgen tot basisvoorzieningen. Het gaat om het bouwen van dertig gezondheidsposten met watervoorzieningen, voorlichting, het opleiden en begeleiden van vroedvrouwen en een thuiszorgproject voor hiv/aids-patiënten.