Time : 4:07:54 PM
Date : Monday, March 08, 2004
Sender Name: FEDERGON

FEDERGON UITZENDARBEID - Uitzendarbeid in de Europese Unie / Vrij verkeer van diensten : ja - Behoud van erkenningsregeling : ja.

De Europese ontwerpdirectieve inzake vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie mag geen aanleiding geven tot de afbouw in België van de erkenningsregeling in de uitzendsector.

Sinds 1976 is de erkenningsregeling van uitzendbedrijven de hoeksteen van het beleid van de Belgische overheid en de betrokken partijen in de uitzendsector - Federgon Uitzendarbeid, de representatieve patroonsorganisatie, in eerste instantie - tegen malafide bedrijven, die met oneerlijke praktijken de goede werking van de uitzendsector zouden verstoren. Een dergelijke verstoring is niet aanvaardbaar om sociale en economische redenen.

De huidige regeling is gebaseerd op de toekenning door de regionale Ministers bevoegd voor Werkgelegenheid, van een erkenning, na advies door een erkenningscommissie waarin de representatieve werkgevers- en

werknemersorganisaties zetelen. Deze erkenningscommissies hebben een belangrijke toegevoegde waarde gezien de voeling met de realiteit op het terrein.

Enkel erkende uitzendbedrijven mogen uitzendkrachten ter beschikking stellen van bedrijven.

Reeds meer dan 25 jaar zorgt dit systeem ervoor dat enkel professionele en bonafide bedrijven actief zijn op de uitzendmarkt. De afschaffing van de erkenningsregeling in Nederland enkele jaren terug heeft aanleiding gegeven tot de oprichting van enkele duizenden bedrijven in het grijze en zwarte circuit die daarenboven lichtvaardig omgaan met de sociale reglementering. Thans worden in Nederland voorstellen verricht om een dergelijke regeling terug in te stellen.

De ontwerpdirectieve voorziet weliswaar dat dergelijke erkenningssystemen zouden kunnen behouden blijven voor de binnenlandse bedrijven, maar dat bedrijven die uitzendactiviteiten vanuit het buitenland willen ontwikkelen, er niet aan zouden onderworpen worden. Dit betekent dat buitenlandse koppelbazen in België uitzendactiviteiten zouden kunnen ontwikkelen. Federgon Uitzendarbeid is voorstander van vrij verkeer van diensten over de grenzen heen, maar benadrukt dat het niet aanvaardbaar is dat een sociaal en economisch evenwichtig systeem zoals uitzendarbeid, in het gedrang wordt gebracht door het toelaten in België van asociale en oneerlijke bedrijven.

Federgon departement Uitzendarbeid waarschuwt bovendien voor de gevaren van detachering van buitenlandse niet EU-burgers tegen aantrekkelijke parafiscale voorwaarden, vanuit landen die deze niet EU-burgers op een soepele wijze in hun land binnenlaten. Het is onaanvaardbaar dat vanuit het buitenland onder een systeem van detachering tegen lagere lonen en een lagere loonkost buitenlanders ter beschikking gesteld worden in België.

Perscontacten :
Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur (Tel 02/203.38.03) Frédéric Druck, Directeur Public Relations (Tel 02/204.08.71)