Nederlandse Vereniging van journalisten

Km-vergoeding OR-kwestie, cao geeft kader

8 maart 2004, Brief aan NVJ-leden bij de dagbladen

Geachte collegae,

Half december jl. hebben wij contact opgenomen met uw redactiecommissie inzake mogelijke wijzigingen in uw bedrijf m.b.t. kilometervergoeding.

We hebben toen gemeld dat de reiskostenvergoeding doorgaans binnen een eigen bedrijfsregeling is geregeld maar dat de CAO Dagbladjournalisten een kader geeft. In artikel 3.7. van de CAO wordt gesteld dat de journalist recht heeft recht op vergoeding van de onkosten welke hij bij het verrichten van werkzaamheden ten behoeve van zijn blad moet maken. Dit impliceert dat werkgevers de daadwerkelijke kosten voor reizen zouden moeten vergoeden. Wat de daadwerkelijke kosten zijn zou overgelaten moeten worden aan een bij voorkeur derde instantie zoals de ANWB.

Omdat het een zaak is van de ondernemingsraad willen wij ons verder niet mengen in de discussie tussen OR en directie. Wel hebben wij de OR ons standpunt zoals verwoord naar de redactiecommissies medegedeeld.

Uit een telefonisch informatief overleg met de OR-en van de verschillende dagbladbedrijven vorige week bleek dat er aanzienlijke verschillen zijn in de voorstellen die directies doen aan de ondernemingsraden. Tot nu toe is er slechts 1 bedrijf dat er met de OR uitgekomen is en dat is NDC. Deze regeling voldoet aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de CAO voor Dagbladjournalisten. De OR-en van alle bedrijven zijn inmiddels op de hoogte van deze regeling.

Voor verdere vragen verwijzen wij u naar uw eigen ondernemingsgraad. In de hoop hiermee de vele vragen die wij ontvingen te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert

Secretaris Dagblad en Lokale Media NVJ