Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet gelijke behandeling

Gemeente Rotterdam handelt in strijd met Wet Gelijke Behandeling

Ambtenaar met visuele handicap wint eerste zaak Wet Gelijke Behandeling handicap of chronische ziekte

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is erg verheugd over de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CGB oordeelde maandag 8 maart dat de gemeente Rotterdam het een ambtenaar vijf jaar lang onmogelijk heeft gemaakt om zijn werk te kunnen doen. De gemeente handelde in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Dit oordeel is een mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten en kansen van mensen met een beperking. En een steun in de rug voor werknemers met een functiebeperking die hun gelijk willen halen.

De uitspraak is een krachtig signaal voor alle Nederlandse werkgevers. De Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, die sinds 1 december 2003 geldt, moet serieus worden genomen. Een werkgever die mensen op grond van hun handicap weigert of geen noodzakelijke aanpassingen aanbrengt, handelt in strijd met de wet. De CG-Raad heeft jaren gestreden voor deze wet.

De CGB zegt dat de gemeente onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap door de ambtenaar niet te herplaatsen na ziekte. De werkgever heeft nagelaten de noodzakelijke aanpassingen, waaronder vergrotingsapparatuur, aan te brengen. Het werken werd de ambtenaar daardoor onmogelijk gemaakt. Overeengekomen was dat er aanpassingen aan de nieuwe werkplek zouden worden verricht. Door de ambtenaar niet te herplaatsen is de gemeente zijn verplichting te zorgen voor een aangepaste werkplek uit de weg gegaan.

Het volledige oordeel van de CGB is te lezen op de site van de CGB.

(Geplaatst: 8 maart 2004)
---