Ingezonden persbericht


Den Haag, 8 maart 2004

PvdA wil voorwaarden aan no-claim op basisziektekostenverzekering

Zolang de kosten voor verzekerden beperkt blijven heeft de PvdA geen bezwaren tegen een beperkte no-claimregeling op de basispolis voor ziektekosten. PvdA Tweede Kamerlid José Smits vindt dat de ziektekostenverzekeraar aan verzekerden een vrijwillig eigen risico, of een no-claim constructie kan aanbieden. Dit om de verzekeringspremie voor de basisziektekostenverzekering laag te houden.

Smits stelt twee belangrijke voorwaarden aan een no-claim regeling. Allereerst moet er een acceptatieplicht voor de basisziektekostenverzekering gelden. Daarnaast moet voor de hoogte van de no-claimkorting een maximum gelden. Dat maximum mag niet hoger zijn dan ongeveer E 100,00 per jaar.

De invoering van een no-claimregeling zou kunnen bijdragen aan een zinnig gebruik van de gezondheidszorg. Smits: "Iemand die tijdens het sporten zijn knie bezeerd, moet zelf een overweging maken of hij daarvoor meteen het volledige medische arsenaal ter beschikking wil hebben. Als oma een hersenbloeding krijgt, is het logisch dat men meteen een arts in het ziekenhuis consulteert en alles op alles zet om de noodzakelijk medische zorg zo snel en goed mogelijk te starten. Een eigen risico mag in zulke gevallen nooit de behoefte aan zorg afremmen."