Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 8 maart 2004

Acht verdachten smokkel amfetamine aangehouden

In een onderzoek naar de export van verdovende middelen heeft de Nationale Recherche afgelopen dagen acht personen aangehouden. Tegelijkertijd zijn in de woningen van de verdachten doorzoekingen verricht.
In het onderzoek is beslag gelegd op 19 kilo amfetamine, die zijn aangetroffen in een auto, ruim 1100 XTC-tabletten en ongeveer 46.000 Euro.

Het onderzoek kwam voort uit een onderzoek in Finland naar drugssmokkel vanuit Nederland naar Finland. Dit leidde tot de inbeslagname van 3 kilo amfetamine en de aanhouding van één verdachte. Uit nader onderzoek bleek dat vermoedelijk een drugstransport werd voorbereid waarbij drugs zouden worden geleverd in Nederland en vervolgens zouden worden doorgevoerd naar Finland. In Finland is één man aangehouden. Twee Finse mannen zijn op hun reis terug vanuit Nederland naar Finland door de Zweedse douane aangehouden. Tevens zijn 7200 XTC-tabletten in beslag genomen, die verborgen waren in een brandblusapparaat.

De Nationale Recherche heeft drie verdachten afgelopen donderdag aangehouden, twee verdachten vrijdag en drie verdachten in het weekend. Een verdachte werd na verhoor heengezonden. De overige verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en in bewaring gesteld.
De verdachten, in de leeftijd van 23 tot 51 jaar, zijn afkomstig uit Den Haag, Voorburg, Nieuwerkerk aan de IJssel, Benthuizen en Amsterdam.

De Nationale Recherche heeft in dit onderzoek samengewerkt met de politie van Finland en de politieregio Haaglanden.

Informatie: Desirée Leppens