Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Tonkens over schrappen van de gratis verstrekking van wc-papier (2030408930)

1.
Hebt u kennisgenomen van de berichten over het schrappen van de verstrekking van gratis toiletpapier in het verzorgingshuis Emmaus te Boxtel?

1.
Ja.

2.
Klopt het bericht dat u onthutst bent over deze bezuiniging van het verzorgingshuis? Welke andere bezuinigingsmaatregelen liggen wat u betreft meer voor de hand?

2.
Mijn eerste reactie is inderdaad die van verbazing geweest. Zoals ik reeds bij vele eerdere gelegenheden heb laten blijken ben ik van mening dat efficiëncykortingen moeten leiden tot grotere efficiency en niet tot minder zorg of minder kwaliteit. Voor iedere instelling zal, bij de keuze van een bezuinigingsmaatregel, het effect daarvan op de kwaliteit van zorg voorop staan.
De zorgaanbieder maakt hierin zijn eigen keuzes, na overleg met de cliëntenraad, rekening houdend met de verstrekkingen zoals deze zijn vastgesteld in de zgn. groene lijst van het CVZ. Die lijst is niet op een dermate gedetailleerd niveau dat daarmee ook exact is vastgesteld welke producten of voorzieningen de instelling wel en niet moet bieden. Voor wat betreft de kwaliteit van zorg geldt dat de zorgaanbieder en de bewoner samen afspraken maken over de zorg die een bewoner krijgt. Ik acht het van groot belang dat een instelling over de keuzes die men maakt zorgvuldig communiceert met zijn bewoners en diens familie. In dit geval is de voorgestelde maatregel naar mij is gebleken besproken met, en geaccordeerd door de cliëntenraad. Wanneer er aanwijzingen zijn dat de kwaliteit van zorg in het geding komt, is het toezicht door de Inspectie voor de gezondheidszorg het juiste instrument. Ik verwijs u verder naar mijn antwoord op vraag 4.

3.
Door welke maatregelen komt wat u betreft de kwaliteit van zorg in gevaar? Om welke kwaliteitscriteria gaat het dan?

3.
Voor de verpleeg- en verzorgingshuizen is de Kwaliteitswet Zorginstellingen van toepassing. In deze wet is vastgelegd dat zorgaanbieders verantwoordelijk zijn voor het leveren van verantwoorde zorg. Op welke wijze het begrip "verantwoorde zorg" is ingevuld is aan de sector om te bepalen. De 10 indicatoren van de "ondergrens van de zorg" zoals ze door de IGZ samen met de brancheorganisatie Arcares, de AVVV, de NVVA en het LOC in 2002 voor de Verpleeg ­ en verzorgingshuizen zijn opgesteld vormen mijns inziens op dit moment een goed referentiekader waaraan de minimale kwaliteit van zorg kan worden afgemeten.

4.
Vindt u het wenselijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg iedere keer die incidenten onderzoekt die als gevolg van bezuinigingen toevallig in de media komen?

2

4.
De regionale inspecteur neemt contact op met een zorgaanbieder over wie iets in de media verschijnt om te beoordelen of de kwaliteit van de zorg gevaar loopt en er eventueel een (oriënterend) onderzoek moet worden ingesteld.

5.
Bent u bereid de Inspectie met spoed een onderzoek te laten verrichten naar de wijze waarop verzorgings- en verpleeghuizen de door u opgelegde bezuinigingen invullen? Zo ja, wanneer kan de Tweede Kamer dat onderzoek tegemoet zien? Zo neen, waarom niet?

5.
Op dit moment onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kwaliteit van de basiszorg in een aantal verpleeghuizen. Onderdeel hiervan zijn de bij vraag 3. genoemde indicatoren.
Ook is een onderzoek gestart naar de organisatie en de doelmatigheid van zorg in verpleeghuizen. Ik verwacht dat deze onderzoeken voldoende informatie opleveren en ben derhalve niet voornemens om aanvullend onderzoek te laten verrichten. De verpleeg- en verzorgingshuizen vallen onder de kwaliteitswet zorginstellingen en zijn zelf verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde zorg. Dat impliceert dat zij de vrijheid hebben om de opgelegde bezuinigingen op een eigen wijze in te vullen, rekening houdend met de specifieke situatie en context van de eigen organisatie. Uiteraard moet de zorg wel blijven voldoen aan de normen voor kwaliteit van zorg die zijn opgesteld door de koepelorganisaties.

6.
Bent u bereid deze vragen voor 3 maart 2004 te beantwoorden?

6.
Ik heb getracht uw vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


---- --