Time : 2:33:53 AM
Date : Saturday, March 06, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Reactie van het FAVV op de mededeling van FEVIA.

De beslissing van de regering van december 2003 voor de financiering van de BSE testen stuitte op fel verzet van een deel van de voedings- en landbouwsector. De veevoedersector, de landbouwsector en de vleesector (slachthuizen en vleesverwerkende nijverheid) formuleerden een tegenvoorstel dat er op neerkwam dat er een afzonderlijk fonds zou worden opgericht dat uitsluitend door d horeca en distributiesector zou gefinancierd worden.

Op basis van dit voorstel, dat niet werd aanvaard, werd de landbouwsector uitgenodigd voor onderhandelingen, waaraan ook het FAVV, als bevoegde administratie bij werd betrokken. Uiteindelijk werd een compromis uitgewerkt dat toelaat snel over te schakelen naar een nieuw financieringssysteem van de BSE-testen. In dit compromis wordt een deel van de kosten van de BSE testen gefinancierd door een heffing ten laste van de eigenaar van het geteste dier. Een ander deel van de kostprijs wordt gefinancierd in het toekomstige heffingsysteem dat aan de basis zal liggen van de financiering van het Voedselagentschap. In het nieuwe voorstel betalen de landbouw en de vleessector meer dan de helft van de kostprijs van de BSE-testen.

Het is niet zo dat het nieuwe voorstel haaks zou staan op de principes waarop de toekomstige financiering van het FAVV zal gebaseerd zijn. In de discussie die nog lopende is over de financiering van het Voedselagentschap waren reeds een aantal principes naar voor geschoven:

- een deel van de kosten wordt aan de bedrijven aangerekend onder de vorm van retributies;

- een ander even groot gedeelte wordt geïnd onder de vorm van gesolidariseerde heffingen, die over alle schakels van de keten gespreid worden.

Deze discussie zal, in overleg met de betrokken sectoren worden verdergezet in het Voedselagentschap. Het voorstel voor de financiering van de BSE testen zal in deze discussie worden opgenomen: een deel in het luik retributies, een deel in het luik heffingen. Zowel over de verdeelsleutel van de heffingen over de verschillende schakels van de keten, als over de verdeling binnen elke schakel wordt de discussie voortgezet. In deze laatste discussie hebben de verschillende sectoren, en dus ook de voedingsindustrie, de mogelijkheid om voorstellen te doen om de kosten van de BSE-testen toe te wijzen aan een aantal deelsectoren.

De stelling dat de consument nu plots veel meer zal betalen voor voeding is onjuist. Het huidige voorstel is niet duurder dan het oorspronkelijke voorstel, integendeel, de regering verbond er zich toe een deel van de BTW te laten vallen. De verdeling, zoals nu voorgesteld, zal voor de consument maar een marginale impact hebben op de kostprijs van de voeding.

Bij het uitwerken van het nieuwe voorstel werd niet ingegaan op het voorgestelde alternatief van de organisaties (de landbouwsector, de vleessector en de voedersector) die aan de basis lagen van het protest in de maand januari. Dit alternatief voorzag om de kosten louter te innen op het niveau van de distributie en de horeca.

contactpersoon voor de pers: pascal houbaert 0475 2066 73

URL: http://www.favv.be