Verbond van Verzekeraars

Absolute verjaringstermijn gewijzigd

De absolute verjaringstermijn van twintig jaar (respectievelijk dertig jaar bij gevaarlijke stoffen) geldt niet meer in zaken van verborgen letselschade. Dat is het gevolg van een wetsaanpassing die de verjaringstermijnen regelt bij verborgen schade door letsel of overlijden. De nieuwe regeling is per 1 februari 2004 van kracht.

Bij het claimen van letselschade geldt een verjaringstermijn van vijf jaar, vanaf het moment dat de benadeelde bekend raakt met zowel de schade als met de daarvoor aansprakelijke persoon. Een voetganger die als gevolg van een verkeersongeval letselschade oploopt door toedoen van een automobilist, heeft dus vijf jaar de tijd om de schade te verhalen. Naast de termijn van vijf jaar gold tot voor kort een absolute verjaringstermijn (voor welke actie dan ook) van twintig jaar voor schade door letsel of overlijden, als de benadeelde partij óf niet wist dat hij daadwerkelijk letselschade had opgelopen óf dat hij de aansprakelijke partij niet kende. Voor schade door gevaarlijke stoffen gold zelfs een verjaringstermijn van dertig jaar. Deze absolute verjaringstermijn had tot gevolg dat opgelopen letselschade niet kon worden verhaald als die langer verborgen was gebleven dan de duur van twintig jaar (respectievelijk dertig jaar). Vooral asbestslachtoffers zijn hiermee in het verleden pijnlijk geconfronteerd.

Nieuwe regeling

Om slachtoffers van personenschade de mogelijkheid te bieden de schade te verhalen, is in de nieuwe wet de absolute verjaringstermijn van twintig jaar (respectievelijk dertig jaar bij gevaarlijke stoffen) komen te vervallen. Wat resteert, is een verjaringstermijn van vijf jaar voor een verhaalsactie. Die termijn gaat pas lopen vanaf het moment dat de getroffene bekend raakt met de opgelopen schade en de daarvoor aansprakelijke persoon. Op die manier kan een vordering tot verhaal van opgelopen schade dus niet meer verjaren voordat de schade zich heeft geopenbaard.

De nieuwe wettelijke regeling heeft geen terugwerkende kracht en geldt alleen voor die gebeurtenissen die plaatsvinden na de inwerkingtreding op 1 februari 2004. Het Verbond denkt dat de wetswijziging in de toekomst weliswaar tot meer claims zal leiden, maar onderschrijft het belang ervan voor slachtoffers van verborgen schade uit oogpunt van rechtvaardigheid. Essentieel voor een goed premie- en schadereserveringsbeleid is dat de regeling geen terugwerkende kracht kent.

Verzekerd!, maart 2004