Arcadis NV

Arnhem, 8 maart 2004

/>

ARCADIS: LICHTE WINSTDALING BIJ STIJGENDE OMZET


· Bedrijfsopbrengsten groeien 10% (exclusief valuta-effect), vooral door acquisities


· Milieu belangrijkste groeimarkt met 10% autonome groei


· Beperkte daling netto operationele winst met 9%; exclusief valuta-effect met 4%


· Verbetering autonome groei in vierde kwartaal


· Voorstel dividend te handhaven op EUR 0,48 per aandeel

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft vandaag bekend gemaakt, dat ondanks de moeilijke marktomstandigheden, de winst in 2003 op een redelijk niveau is gebleven. De netto operationele winst bedroeg EUR 22,5 miljoen, of EUR 1,11 per aandeel. Dit is een daling met 9%, waarvan 5% tengevolge van de daling van vooral de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Exclusief dit valuta-effect bleef de winstdaling beperkt tot 4%. Acquisities droegen conform verwachting bij aan de winst. De bedrijfsopbrengsten groeiden met 3% naar EUR 841 miljoen. Exclusief valuta-effect bedroeg de groei 10%. Dit is in lijn met de doelstelling om de bedrijfsopbrengsten jaarlijks met 10% te laten groeien.

De lagere winst is vooral het gevolg van de situatie in Nederland waar door de moeilijke markt de concurrentie toenam. In combinatie met de sterk gestegen pensioenlasten leidde dit tot een daling van omzet en winst. Om de capaciteit aan te passen aan de verminderde marktvraag is het personeelsbestand in Nederland teruggebracht met 325 medewerkers, grotendeels door natuurlijk verloop en beëindiging van flexibele contracten.

Voorgesteld wordt het dividend (in contanten) te handhaven op EUR 0,48 per aandeel, hetgeen een dividendrendement oplevert van circa 5%.OLE_LINK1

Reagerend op de resultaten zei bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy: "Het is verheugend dat we ondanks de aanhoudend moeilijke marktsituatie de winstontwikkeling, met uitzondering van Nederland, op een goed niveau hebben kunnen handhaven. In de twee belangrijkste marktsegmenten van ARCADIS hebben we goed gepresteerd. In de infrastructuurmarkt kon de daling in Nederland en Brazilië worden opgevangen door groei in de overige Europese landen, terwijl in de milieumarkt door het succes van het GRiP(tm)* programma in de Verenigde Staten een autonome groei werd behaald van 10%. Met de verrichte acquisities hebben we de posities in onze thuismarkten versterkt en op jaarbasis zo'n 10% omzet toegevoegd. De doorbraak in facility management legt de basis voor verdere groei van deze activiteiten. In lijn met onze strategie, slagen we erin activiteiten met hogere marges uit te breiden en meer werk te verrichten gebaseerd op langjarige contracten."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Vierde kwartaal

Gehele jaar

2003

2002

D

2003

2002

D

Bedrijfsopbrengsten

243

226

7%

841

819

3%

Bedrijfsresultaat1)

13,3

13,3

0%

36,0

42,9


-/- 16%

Netto operationele winst1)

7,9

8,6


-/- 9%

22,5

24,9


-/- 9%

Idem, per aandeel (in EUR)2)

0,39

0,42


-/-9%


1,11


1,22


-/- 9%


1) Vóór afschrijving goodwill


2) In 2003 gebaseerd op 20,4 miljoen uitstaande aandelen (in 2002: 20,3 miljoen).

Vierde kwartaal

De bedrijfsopbrengsten groeiden met 7%; exclusief valuta-effect met 12%. Hiervan was 9% het gevolg van acquisities, zodat de autonome groei uitkwam op 3%. Deze versnelling van autonome groei ten opzichte van voorgaande kwartalen was vooral het gevolg van de goede gang van zaken in de Amerikaanse milieumarkt waar de eerder verworven grote GRiP(tm) contracten zorgden voor toename van de omzet. Het bedrijfsresultaat bleef gelijk aan vorig jaar. De positieve bijdrage vanuit acquisities werd tenietgedaan door een negatief valuta-effect en door een autonome daling, die wat minder was dan in het derde kwartaal.

Gehele jaar

Van de stijging van de bedrijfsopbrengsten, exclusief valuta-effect, van 10%, kwam 9% voor rekening van acquisities. De autonome groei bedroeg 1%. Behalve in Nederland, trad ook een autonome daling op in Zuid-Amerika en in de donorgefinancierde markt. In Brazilië zorgde de regeringswisseling voor vertraging bij de opdrachtverlening terwijl een zelfde effect optrad in de donorgefinancierde markt als gevolg van de onzekere internationale politieke situatie. In de overige Europese landen en de Verenigde Staten stegen de bedrijfsopbrengsten.

De daling van het bedrijfsresultaat met 16% is goeddeels toe te schrijven aan de situatie in Nederland en Brazilië. In dit laatste land werd dit gecompenseerd door een bijdrage vanuit de in 2002 ontwikkelde energieprojecten, waarin ARCADIS via haar Braziliaanse dochter een minderheidsbelang heeft. Rekening houdend met deze bijdrage daalde het bedrijfsresultaat autonoom met 9%.

Als gevolg van de Braziliaanse energieprojecten steeg de bijdrage van niet-geconsolideerde ondernemingen. In combinatie met een geringer belang derden, resulteerde dit in een ontwikkeling van de netto operationele winst die gunstiger was dan die van het bedrijfsresultaat.

Onder invloed van de marktomstandigheden daalde de marge (bedrijfsresultaat als percentage van de bruto toegevoegde waarde) van 7,4% naar 6,0%. Als de bijdrage van de Braziliaanse energieprojecten tot het bedrijfsresultaat wordt gerekend, kwam de marge uit op 6,5%.

Over 2003 rapporteert ARCADIS voor het eerst de marges per marktsegment. De marges voor infrastructuur en milieu lagen met respectievelijk 7,4% en 9,3% op een goed niveau. De marges voor gebouwen en communications lagen op respectievelijk -1,1% en -0,6%. Dit weerspiegelt de moeilijke marktomstandigheden in deze twee segmenten.

Onder invloed van acquisities en valutakoersverschillen is de geografische verdeling van de omzet behoorlijk verschoven. In 2003 kwam 32% van de omzet uit Noord- en Zuid-Amerika (2002: 36%), terwijl Nederland 35% bijdroeg (2002: 36%). Het aandeel van overige Europese landen groeide door acquisities naar 27% (2002: 22%). De omzet uit overige landen bleef stabiel op 6%.

Balans en kasstroom

De balansratio's bleven sterk. De solvabiliteit bedroeg ultimo 2003 41,5%; de ratio van schulden ten opzichte van eigen vermogen 0,2. Door acquisities nam de goodwill op de balans toe met EUR 30 miljoen. Mede doordat het werkkapitaal verder kon worden teruggebracht, bedroeg de kasstroom uit operationele activiteiten EUR 59 miljoen. De netto kaspositie (liquide middelen verminderd met rentedragende schulden) was ultimo 2003 EUR 7 miljoen negatief ten opzichte van EUR 10 miljoen positief ultimo 2002. Hieruit blijkt dat de investeringen in acquisities ten bedrage van EUR 42 miljoen voor een deel gefinancierd konden worden uit een verbetering van het werkkapitaal. Het rendement op gemiddeld geïnvesteerd vermogen (eigen vermogen plus netto rentedragende schulden) was 15,7% (2002: 18,5%).

Marktontwikkelingen

De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor het gehele jaar 2003 in vergelijking met 2002.


· Infrastructuur

De groei van 8% was afkomstig van acquisities. Het aandeel in de totale omzet nam toe tot 53% (2002: 51%). De autonome groei viel terug naar 0%. Dit was vooral het gevolg van ontwikkelingen in Nederland, Brazilië en in de donorgefinancierde markt. In Nederland trad een daling op in de gemeentelijke markt, ten dele gecompenseerd door groei in de kunstgrasmarkt. Hoewel de grote projecten wat betreft het civieltechnisch ontwerpwerk over hun hoogtepunt heen zijn, werd nog veel werk verricht aan de bovenbouw voor de Betuweroute en de spoorverdubbeling Utrecht - Amsterdam. Na de sterke daling in Brazilië in het eerste halfjaar, was in het vierde kwartaal enig herstel zichtbaar. In België en Spanje is ARCADIS betrokken bij talrijke uitbreidingen en verbeteringen van infrastructuur, waardoor de autonome groei daar op een hoog niveau werd voortgezet. Werk aan waterprojecten en hogesnelheidslijnen zorgde in Duitsland voor het eerst sinds jaren voor groei. In de Amerikaanse infrastructuurmarkt werden de activiteiten door acquisities sterk uitgebreid. Ondanks druk op de overheidsbudgetten kon hier de autonome groei op een bescheiden niveau worden gehandhaafd.


· Milieu

Met een autonome groei van 10% was milieu veruit de belangrijkste groeimarkt voor ARCADIS. Door een negatief valuta-effect daalde de omzet per saldo met
2%. Het aandeel in het totaal liep hierdoor terug naar 27% (2002: 28%). Het overgrote deel van de groei was afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het GRiP(tm) programma succesvol werd uitgebreid naar de federale overheid. Nadat eerder al opdrachten ter waarde van US$ 40 miljoen werden binnengehaald voor de sanering van militaire terreinen, werd daaraan in september 2003 nog voor US$ 85 miljoen aan opdrachten toegevoegd. Ook buiten de Verenigde Staten was vrijwel over de gehele linie sprake van autonome groei, die in het tweede halfjaar afvlakte. Het multinational clients program droeg bij aan de groei, met name in Engeland, Brazilië, Frankrijk en België. In Nederland was de groei gering, terwijl in de donorgefinancierde markt een behoorlijke daling optrad.


· Gebouwen

De groei van 5% kwam geheel van acquisities. Het aandeel in het totaal bleef constant op 13%. Autonoom daalden de bedrijfsopbrengsten met 8%. Dit was het gevolg van een sterke daling in Europa, waar onder invloed van de tegenvallende conjunctuur de private investeringen op een laag niveau lagen. Met name in Nederland en Spanje waren hiervan de gevolgen merkbaar. In de Verenigde Staten was op jaarbasis sprake van autonome groei. Deze viel echter in het tweede halfjaar sterk terug. Dit weerspiegelt de onzekerheid omtrent het economisch herstel, leidend tot uitstel van uitbreidingsinvesteringen.

Door de acquisitie van PRC Bouwcentrum en Homola werden de activiteiten hoger in de waardeketen uitgebreid. Beide bedrijven zijn actief op het gebied van projectmanagement en consultancy, zowel voor gebouwen als infrastructuur. Het vierjarig contract met Philips Nederland voor facility management van 650.000 m2 bedrijfsruimte is een doorbraak op dit gebied en geeft perspectief voor uitbreiding naar andere klanten.


· Communications

De dalende trend van de afgelopen jaren heeft zich in 2003 voortgezet met een daling van 17%, waarvan 14% autonoom. Het aandeel in de totale omzet liep daardoor terug naar 7% (2002: 8%). De daling was het gevolg van de aanhoudend geringe vraag in de telecommunicatiemarkt en van opnieuw opgelaaide discussies over de gemeentelijke onroerende zaakbelasting waardoor bij de vastgoedwaarderingsactiviteiten een aanzienlijke daling optrad. Hiertegenover stond een voortgaande stijging bij de geografische informatiesystemen.

Vooruitzichten

Hoewel er signalen zijn van economisch herstel, blijven de marktomstandigheden voor ARCADIS wisselend. In Nederland verschuift onder druk van het overheidsbudget de aandacht van nieuwe projecten naar vernieuwing en aanpassing van bestaande infrastructuur. Gezien de noodzaak tot verbetering van de spoorinfrastructuur, biedt dit kansen voor ARCADIS. In de overige Europese landen geeft betrokkenheid bij grote projecten in combinatie met de Europese investeringsprogramma's in transnationale infrastructuur, mogelijkheden voor groei. Verwacht wordt dat de Amerikaanse infrastructuurmarkt stabiel blijft, terwijl in Zuid-Amerika verbetering kan optreden. Het succes van ARCADIS met het GRiP(tm) programma en met dienstverlening aan multinationale klanten, is een goede basis voor voortzetting van groei in de milieumarkt. De gebouwenmarkt in Europa biedt mogelijkheden in nichesegmenten en voor projectmanagementdiensten, terwijl herstel in de Verenigde Staten op zijn vroegst in de tweede jaarhelft wordt verwacht. De telecommunicatiemarkt komt weer enigszins in beweging, maar dit zal in 2004 nog niet bijdragen aan groei van betekenis.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De relatief gunstige resultaatsontwikkeling in 2003 laat zien dat ARCADIS over sterke marktposities beschikt. De marktomstandigheden in Nederland blijven naar verwachting in 2004 moeilijk. Daarom is hier versterking van onze concurrentiekracht een belangrijke prioriteit. Daartoe zal in aanvulling op de reeds vorig jaar getroffen maatregelen, een programma worden doorgevoerd ter vermindering van de overhead. Door de aandacht te concentreren op specifieke segmenten, kan ook in de huidige markt groei worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn facility management, vernieuwing van spoorinfrastructuur, project- en programmamanagement en het GRiP(tm) programma. Ook de mogelijkheden voor publiek private samenwerkingsprojecten, waarbij private partijen een grotere inbreng hebben bij ontwikkeling en financiering, nemen toe. De in 2003 verrichte acquisities zullen in 2004 bijdragen aan groei, mede door synergie met bestaande activiteiten. We blijven vanuit een sterke balans werken aan verdere uitbreiding door middel van acquisities. Consequent vasthouden aan de uitgestippelde strategie gericht op winstgevende groei is ook in 2004 de basis voor het succes van ARCADIS. Vanwege de onzekerheden met betrekking tot valuta-effecten en de markt in Nederland, is het niet mogelijk nu al een concrete verwachting te geven voor de resultaten in 2004."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie, voor zowel bedrijven als overheden. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS heeft wereldwijd een jaarlijkse omzet van circa EUR 850 miljoen en heeft 9000 medewerkers in dienst.