Fortis Bank

Published: 08:15 08.03.2004 GMT+1 /HUGIN /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis en Muang Thai starten strategisch partenariaat

Muang Thai en Fortis hebben vandaag een akkoord ondertekend waardoor Fortis 25% van Muang Thai Life Assurance (MTL - levensverzekering), 25% van Muang Thai Insurance (MTI - niet-leven) en 20% van Muang Thai Holding verwerft.

De groep Muang Thai bekleedt een leidende positie in de Thaise verzekeringssector. MTL is een marktleider in de sector 'Leven' en MTI heeft een stevige positie verworven in 'Niet-Leven'. Beide ondernemingen drijven op een stevig netwerk van agentschappen. MTL tekende overigens onlangs nog een distributieakkoord voor bankverzekeringen met Kasikorn Bank, de derde bank van het land wat activa, leningen en deposito's betreft.

CEO Anton van Rossum van Fortis over het akkoord: "In de strategie die Fortis in september uitstippelde, beschouwen we Azië als een groeiplatform, meer bepaald voor bankverzekeren. Na onze succesrijke intrede in verzekeringsactiviteiten in Maleisië en China is Muang Thai de ideale strategische partner om samen werk te maken van de ontwikkeling van Fortis' aanwezigheid in Thailand, dat tot de Aziatische koplopers behoort wat economisch groeipotentieel betreft. Wij verheugen ons over deze nieuwe strategische stap en we hebben er alle vertrouwen in dat dit partenariaat, dankzij de hoge niveaus van deskundigheid en inzet bij zowel Muang Thai als Fortis, een daverend succes zal worden."

Fortis zal zowel bestaande als nieuwe aandelen ontvangen in een transactie met een totale waarde van EUR 61 miljoen (BHT 2,961 miljard). De nieuwe aandelen maken deel uit van een gezamenlijke kapitaalverhoging die de nu al solide kapitaalbasis van Muang Thai nog zal versterken, conform met internationale standaarden terzake en ter ondersteuning van de toekomstige groeiperspectieven.

Verder werd overeengekomen dat de holdingmaatschappij wordt herdoopt tot Muang Thai Fortis Holdings.

De transactie zal worden afgerond na ontvangst van de gebruikelijke toelatingen van de toezichthouders, en zal geen rechtstreeks effect hebben op Fortis' resultatenrekening.

Bijlage

Muang Thai Life Assurance

Muang Thai Life Assurance werd op 6 april 1951 opgericht door dhr. Chulind Lamsam die zelf de eerste managing director werd en er persoonlijk op toezag dat zijn cliënten mochten rekenen op integriteit en betrouwbaarheid, twee kwaliteiten die 53 jaar later nog steeds hoog in het vaandel worden gevoerd.

Muang Thai Life Assurance Co., Ltd. mocht zich als eerste Thaise verzekeringsmaatschappij verheugen op een koninklijke aanbeveling waardoor deze verzekeraar zijn briefhoofd mocht verfraaien met het koninklijke Garuda-embleem en de vermelding "by Appointment to H.M. The King". Muang Thai Life Assurance behoorde ook tot de eerste verzekeringsmaatschappijen in Thailand die het internationale ISO 9002-certificaat in de wacht sleepten. Onder de deskundige leiding van de heren Photipong Lamsam (Chairman), Poomchai Lamsam, (Chief Executive Officer) en Sara Lamsam (President) kende de onderneming een snelle groei zodat de activiteiten momenteel gespreid zijn over meer dan 100 agentschappen.

Muang Thai Life Assurance stemt zijn dienstverlening momenteel af op jaarlijks vernieuwbare levensverzekeringen, inkomensverzekeringen en persoonlijke-ongevallenverzekeringen. Het managementsysteem steunt op geavanceerde technologie, terwijl een recente herstructurering tot een grotere operationele flexibiliteit heeft geleid. De maatschappij heeft een Customer Service Center (CSC) uitgebouwd om de cliënten maximaal comfort en maximale tevredenheid te kunnen garanderen. Daarnaast werd - trouw aan het eigen motto "Advance in Technology, Hospitality in Service" - de website www.muangthai.co.th uitgebouwd waar zowel de klanten als het grote publiek toegang krijgen tot interessante informatie.

Dankzij een doeltreffend businessplan en een eenduidig beheer wist Muang Thai Life Assurance het vertrouwen te wekken van bijna een miljoen Thais die intussen polissen hebben afgesloten. Een fris beleid van vernieuwende verzekeringsproducten op maat van reële klantenbehoeften leidde tot een continue groei van onze jaarlijkse totale premie-incasso. Op 25 erkende Thaise levensverzekeringsmaatschappijen stond Muang Thai Life Assurance in 2003 op de 4e plaats voor totale activa, en op de 6e plaats voor totaal premie-incasso op jaarbasis. Eind 2003 hadden de bedrijfsactiva een totale waarde van BHT 23.675 miljoen (EUR 485 miljoen).

Muang Thai Insurance (Niet-leven)

Het in 1951 opgerichte Muang Thai Insurance commercialiseerde de verzekeringsdiensten 'Niet Leven' van Muang Thai Life Assurance en werd in 1998 - conform de Non-Life Insurance Act uit 1992 - geregistreerd als een afzonderlijke onderneming. Sinds 1 januari 1999 biedt Muang Thai Insurance dan ook het volledige pakket verzekeringsdiensten 'niet-leven' aan.

De maatschappij kende op 53 jaar tijd een snelle groei dankzij de eerlijke en toegewijde aanpak van het managementteam. Muang Thai Insurance presenteert een volledige waaier van verzekeringsproducten en aanverwante professionele diensten. De maatschappij wordt geleid door de heren Poomchai Lamsam (Chief Executive Officer van Muang Thai Life Assurance, en tegelijk Chairman en Chief Executive Office van Muang Thai Insurance) en Chaiyot Tiyachate (Director en Senior Executive VicePresident bij Muang Thai Life Assurance, en tegelijk President van Muang Thai Insurance).

Muang Thai Insurance commercialiseert een volledige waaier van verzekeringsdiensten 'niet-leven': Brandverzekeringen en verzekeringen tegen bedrijfsonderbrekingen Auto- en motorverzekeringen Zeevaart- en transportverzekeringen Diverse ongevalverzekeringen

Muang Thai Insurance heeft de efficiëntie van zijn dienstverlening verbeterd door het uitbouwen van zijn Customer Service Center (CSC). Klanten kunnen hier zowel telefonisch als persoonlijk terecht voor een geïntegreerde "one-stop" service. Daarnaast beschikt de maatschappij over een Motor Claim Notification Center (MCNC) waar verzekerden 24 uur per dag en 7 dagen per week terechtkunnen voor ongevallen eender waar in het land. Om het servicepotentieel te verhogen en het salesmanagement nog efficiënter te maken schuift Muang Thai Insurance verder op in de richting van e-commercesystemen voor de verkoopdiensten van de verplichte autoverzekering (via de website www.mtins.com). De Motor Claim Service van zijn kant wordt verzekerd via het e-claimsysteem.

Op 75 erkende Thaise verzekeringsmaatschappijen ('niet-leven') stond Muang Thai Insurance in 2003 op de 17e plaats voor totaal premie-incasso op jaarbasis. Eind 2003 hadden de bedrijfsactiva een totale waarde van BHT 1.593 miljoen (EUR 33 miljoen).

Fortis

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het terrein van bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 24,8 miljard (29/02/2004) en circa 54.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa.

In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor particulieren, bedrijven en publieke instellingen. Buiten haar thuismarkt richt Fortis zich op geselecteerde marktsegmenten.,

Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Fortis in Azië

Fortis is sinds 1902 actief in Azië. In dat jaar werd haar eerste bankkantoor geopend in Shanghai (China). Daarna opende de Belgian Bank, een 100% dochter van de vroegere Generale Bank, kantoren in vier Chinese steden.

Fortis Bank is actief in Azië via haar kantoren in Hong Kong, Singapore, Shanghai, Guangzhou en Taipei, en vertegenwoordigingskantoren in Beijing, Manila, Jakarta, Ho Chi Minh City en Mumbai.

In Hong Kong opereert Fortis Bank via een netwerk van retail kantoren en business centres, verspreid over het grondgebied, en biedt ze een ruime waaier aan financiële diensten, waaronder commercial/corporate banking, vermogensbeheer en financial markets voor middelgrote ondernemingen en corporaties. De activiteiten in vermogensbeheer worden verricht onder de merknaam MeesPierson. In Hong Kong heeft Fortis Bank ook een netwerk van kantoren voor particulieren en business centra voor KMO's in partenariaat met ICBC (Asia), met wie Fortis Bank recent haar bankactiviteiten terzake fuseerde. In China legt het kantoor in Shanghai zich toe op commodity trade, terwijl het kantoor in Guangzhou vooral actief is op het vlak van commercial banking.

Fortis bank heeft in Azië tevens een belangrijke export- en projectfinancieringsactiviteit ontwikkeld. Fortis Bank heeft een belangrijke leningsactiviteit in Azië in sectoren zoals energie-, water-, telecom- en industriële infrastructuur.

Fortis Investments is eveneens actief in Hongkong en heeft een vertegenwoordigings-kantoor in Shanghai. In november 2001 sloot Fortis Investments Asia een samenwerkingsovereenkomst met Haitong Securities, één van de grootste beurshuizen van China, voor het ontwikkelen van asset-management-activiteiten in China.

In de verzekeringssector richtte Fortis een joint-venture op met Maybank, de grootste bank in Maleisië, met het oog op het ontwikkelen van bankverzekeringsactiviteiten in dat land.

In China houdt Fortis 24,9% aan in Taiping Life, één van de weinige verzekeringsbedrijven met een nationale licentie voor levensverzekeringen. Naast het hoofdkantoor in Shanghai heeft Taiping Life kantoren in Beijing, Guangzhou en Chengdu, evenals in andere belangrijke steden in het land.

Perscontacten:

Brussel:

32 (0) 2 565 35 84
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 49
Investor Relations:

Brussel:
32 (0) 2 510 52 28
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 46

Klik hier voor de PDF versie