Provincie Limburg

Oplossing voor huidige problemen in pleegzorg Provincie steunt pleegouders financieel

Gedeputeerde Staten (GS) zijn bereid de problemen die op dit moment in de pleegzorg spelen op korte termijn op te lossen. Gedeputeerde Odile Wolfs: Ik vind het niet acceptabel dat pleegouders kinderen nu zonder financiële vergoeding moeten opvangen. Tot de zomer betaalt de Provincie de opvangkosten. In die periode hebben de betrokken instellingen voldoende geld vrijgemaakt om er mee door te gaan.

Op dit moment zijn er 28 kinderen en jongeren in pleeggezinnen ondergebracht waarvoor deze pleegouders niet betaald worden. Daarnaast wachten nog eens 40 kinderen op pleegzorg. Zij krijgen weliswaar andere vormen van hulp, maar pleegzorg kan nog niet worden gegeven omdat daarvoor geen geld beschikbaar is. Pleegouders staan echter wel klaar. Mevrouw Wolfs: Voor beide groepen kinderen hebben we nu een oplossing gevonden. Ik spreek mijn bijzondere waardering uit voor de enorme betrokkenheid van de pleeggezinnen in Limburg. Voor deze groep kinderen en jongeren is een stabiele gezinssituatie de beste opvang.

Regio Venray
Met de financiële steun van de Provincie lukt het om op korte termijn in de regio Venray ambulante hulp en pleegzorg te bieden. In de regio Venray zijn er op dit moment nauwelijks voorzieningen die jeugdzorg aanbieden. Hiermee lost GS deze witte vlek in de jeugdzorg voor een groot gedeelte op. De definitieve oplossing voor de regio zit in de realisatie van een Multifunctineel Centrum Venray (MFC Venray). In zon centrum zijn alle hulpvormen (residentieel, daghulp, pleegzorg en ambulant) aanwezig. Uiterlijk begin 2005 kunnen de andere onderdelen van het MFC Venray (residentieel en daghulp) worden gerealiseerd.

8-3-2004 09:32