Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 8 maart 2004

Leerlingen kiezen via website steeds vaker voor betere rijscholen

Slagingspercentages rijexamen in 2003 naar historisch record

Afgelopen jaar slaagde 46,4 procent van de rijschoolleerlingen bij hun eerste poging voor het praktijkexamen personenauto en 45,4 procent voor hun herexamen. Niet eerder in de geschiedenis van het rijexamen was het slagingspercentage voor het eerste examen hoger dan voor de herexamens.

De ommekeer komt voor een deel voor rekening van de website met slagingspercentages van rijscholen, www.rijschoolgegevens.nl. Deze wordt gemiddeld ruim 20.000 keer per maand bezocht. Sinds de start van de website in september 2002 kiezen steeds meer aspirant-rijbewijsbezitters voor rijscholen met een bovengemiddeld slagingspercentage.

De kwalitatief goede rijschool wint terrein. Door kwaliteitsverbetering stijgt de laatste jaren het slagingspercentage onder rijscholen.

Ook het toenemend gebruik van de tussentijdse toets een rijproef op driekwart van de rijopleiding heeft aan de stijging van het slagingspercentage bijgedragen. Eén op de drie kandidaten maakte in 2003 gebruik van die mogelijkheid. Hun slagingspercentage kwam daarmee op 57,2; 15,4 procent hoger dan bij kandidaten die zonder de rijproef op examen gingen.

Verdere stijging verwacht

Het CBR verwacht in 2004 en volgende jaren een verdere groei van het aantal kandidaten dat in één keer slaagt. Die groei wordt vooral veroorzaakt door de Rijopleiding in Stappen (RIS). Dit nieuwe type opleiding leidde bij proeven tot stijgingen in de slagingspercentages rond 25 procent. De eerste examens volgens de RIS-methode leverden de afgelopen maanden soortgelijke hoge percentages op.

Het aantal rijscholen dat over gecertificeerde instructeurs beschikt die de opleiding mogen geven, neemt momenteel snel toe. Bijna vijfhonderd instructeurs geven al les volgens de nieuwe methode en ruim tweehonderd ronden hun training de komende maanden af. Het CBR krijgt dagelijks nieuwe aanmeldingen van rijscholen voor de training tot RIS-instructeur.

Uitstellen en uitsmeren

Het aantal examens voor de personenauto daalde in 2003 met tien procent naar 382.712. Het aantal motorexamens nam met eenzelfde percentage af tot 28.962. De daling werd bij beide examens vooral veroorzaakt door de tegenvallende economie. De consument begon later met rijlessen en smeerde de opleiding over een langere periode uit.

Omdat het aantal achttienjarigen de komende jaren stabiel blijft, verwacht het CBR vroeg of laat een inhaalslag.

Het aantal examens voor de aanhanger (E bij B) nam in 2003 met twaalf procent toe. Door het toenemend gebruik van zwaardere aanhangers, zoals caravans, komen combinaties steeds vaker boven het gewicht dat met alleen een B-rijbewijs getrokken mag worden.

Het aantal praktijkexamens voor vrachtwagen en bus was vorig jaar gelijk aan 2002. In 2004 verwacht het CBR een lichte opleving in de examens voor beroepschauffeurs.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Hans Fontijn, Hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 3988170 of 06-55 140 810.


---
Alle uitgaande en inkomende e-mails worden door het CBR streng gecontroleerd op virussen, ed. CBR wijst aansprakelijkheid voor schade tengevolge van gebruik van e-mail af.

De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Indien u dit bericht onterecht ontvangt wordt u verzocht de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.
---
All outgoing and incoming e-mails are checked by the CBR on virus- signatures, etc. CBR denies any responsibility for damages resulting from the use of e-mail.

The information contained in this message may be confidential and is intended to be exclusively for the addressee. Should you receive this message unintentionally, please do not use the contents herein and notify the sender immediately by returning the e-mail.