BOVAG



Bram van Uum en Patrick Hermsen winnaars tweewielertechnicus van het jaar 2004

8 March 2004

In de verkiezing 'Tweewielertechnicus van het Jaar 2004' is Patrick Hermsen uitgeroepen tot Beste Fietstechnicus en Bram van Uum tot Beste Bromfietstechnicus. De getalenteerde monteurs ontvingen een cheque ter waarde van 1000,- tijdens de feestelijke uitreiking in De Efteling.

Het initiatief van het vakblad 'Tweewieler' tot de verkiezing van de 'Tweewielertechnicus van het Jaar' is overgenomen door de Stichting OOMT en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Innovam en de BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven.
In de verkiezing Tweewielertechnicus van het Jaar 2004 worden fiets- en bromfiets/scootermonteurs tot winnaar verkozen in de categorieën Beste Fietstechnicus en Beste Bromfietstechnicus. Hun vaktechnische kennis, zowel in de theorie als in de praktijk, wordt getoetst. Voorts spelen ook motivatie en opleidingsniveau een rol. De winnaars worden beloond met een geldbedrag van 1000,-, dat ter beschikking gesteld wordt door het vakblad Tweewieler.

DE WINNAARS
BESTE FIETSTECHNICUS Patrick Hermsen
De Pedaleur
Doetinchemseweg 71
7007 CB Doetinchem
(0314) 33 09 21

Patrick Hermsen zat vorig jaar ook bij de laatste vijf. Ik hoop nu een stapje verder te komen. Ik zie deze verkiezing als een stukje promotie van het vak. Patrick had niet verwacht dat hij de finale zou halen na het theorie-examen. Het examen was dit jaar goed. Er zaten theorievragen bij, maar ook vragen uit de praktijk. Vorig jaar was het alleen maar theorie en hadden de jongens die net van school kwamen daar voordeel bij. Dit jaar waren er veel kandidaten, dus de kans dat je bij de laatste vijf zat, was veel kleiner dan vorig jaar. Hij zit al bijna tien jaar in het vak en heeft al die jaren bij De Pedaleur gewerkt. Publicitair heeft het bedrijf er nog niets mee gedaan dat Patrick bij de laatste vijf zit: Eerst maar eens zien dat we nog verder komen. En dat is nu dus een feit.

BESTE BROMFIETSTECHNICUS Bram van Uum
Chris van Hoogstraten Bromfietsen
Van Laerstraat 27
5921 JG Venlo
(077) 382 12 37

Het is de tweede keer dat Bram van Uum bij de laatste vijf eindigt. Helaas greep hij vorig jaar net naast de titel. Maar ik vind het een hele eer om twee keer achter elkaar bij de finalisten te zitten. In vergelijking met vorig jaar vond hij de theorietest dit jaar veel beter: Vorig jaar kreeg je de test thuis gestuurd en kon je alles opzoeken. Nu moesten alle deelnemers naar Nieuwegein komen om daar examen te doen. De toets vond ik pittig met moeilijke vragen over van alles wat je in je dagelijks werk ook tegenkomt. Het aantal vragen was veel. Ik was wel als eerste klaar, maar ik had ook maar vijf minuten over. Als reden om mee te doen, geeft hij aan dat hij de beste wil zijn. Bram is ongeveer zes jaar werkzaam in de tweewielerbranche. En dit soort verkiezingen houdt de branche scherp.

De Stichting OOMT, Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf ondersteunt de verkiezing Fietstechnicus van het Jaar om de stimulans die ervan uitgaat voor het vak van tweewielertechnicus: een prachtvak voor jong en oud, man of vrouw, met veel leer- en doorgroeimogelijkheden. De verkiezing vergroot terecht de beroepstrots van de huidige technici, dient als stimulans om zich te blijven scholen in vakbekwaamheid en geeft een duidelijk signaal af om juist voor dit vak te kiezen.De stichting OOMT vindt het belangrijk om het vak tweewielertechnicus in de picture te zetten en vooral jongeren te stimuleren voor dit vak te kiezen.

Toelichting
Zó is de Tweewielertechnicus van het Jaar 2004 gekozen


* Inschrijving middels het inschrijfformulier sloot in december 2003.
* Er kon ingeschreven worden in twee categorieën: Beste Fietstechnicus en Beste Bromfietstechnicus.

* Aan de hand van de inschrijfformulieren werd, per categorie, bepaald of de inzending aan alle selectiecriteria voldeden. Daarbij waren de volgende elementen van belang:

- de monteur moet in het bezit zijn van een erkend diploma (kopieën van diploma en getuigschriften meesturen)

- de leerling-monteur moet zijn opleiding volgen bij een door de branche erkend opleidingsinstituut

- de deelnemer moet werkzaam zijn in de tweewielerbranche (detaillisten, fabrikanten/ importeurs, grossiers, et cetera)
* In de eerste selectieronde werden de kandidaten getoetst op hun theoretische kennis. Aan de hand van een aantal vragen werd bekeken wie zijn vaktechnische kennis het beste profileerde. De uitslag van deze test bepaalde welke vijf finalisten in de twee categorieën genomineerd worden.

* De selectiecommissie van Innovam nodigde de tien finalisten (vijf in de categorie Beste Fietstechnicus en vijf in de categorie Beste Bromfietstechnicus) uit voor een praktijktest, die onder toeziend oog van juryleden werden afgelegd. De kandidaten dat tijdens de FietsVAK op 1 en 2 maart jl.. De uitslag van deze praktijktesten was bepalend voor de benoeming van de Tweewielertechnicus van het Jaar 2004 in de twee categorieën.