GroenLinks Heerlen

Inhoud
Geen Megabioscoop in Stadspark Oranje Nassau
Geen oneigenlijk gebruik van opnamen van de camera's in het centrum

Politiek geharrewar over bouw school op de plek Hoofdstraat - Polderstraat GroenLinks - motie voor gebruik gelden Nutsfonds in MBP aangenomen! Nuttige discussie over te voeren kunst- en cultuurbeleid

Vraagtekens!: Harrie Winteraeken het meest op de foto?

Mededelingen

Geen megabioscoop in Stadspark Oranje Nassau

Vooraf aan de raadsvergadering deelde het college van B&W mede dat er (voorlopig) geen megabioscoop wordt gebouwd op Stadspark Oranje Nassau. Keer op keer had de projectontwikkelaar AM Vastgoed de termijnen overschreden om hier duidelijkheid over te geven. Ook de zoektocht naar exploitanten van de bioscoop had wel verschillende mogelijke gegadigden opgeleverd, maar geen bedrijf dat de bioscoop daadwerkelijk wilde runnen. Woordvoerders van de meeste partijen vonden het geen probleem dat de megabioscoop (zo'n zeven zalen, maximaal 3000 zitplaatsen) niet doorgaat. Dat het ontwikkelen van het gebied bij het station hierdoor weer moeilijker wordt, nemen ze op de koop toe. Daarbij was de megabioscoop ook een van de voorzieningen die SON 's avonds wat meer levendigheid moet bieden. De partijen hopen nu dat de Royal bioscoop kan gaan renoveren en ook uitbreiden. Daar is op zich niets mis mee. Ten minste als het daar ook min of meer bij blijft.

Geen van de andere partijen was beducht voor het wel realiseren van een megabioscoop bij het Roda - stadion. Die wordt nu ineens wel weer mogelijk. Nu zal de levensvatbaarheid ook daar nog moeten worden aangetoond en gezien de ervaringen met de reeds failliete videotheek en discotheek Vision, zal ook menig ondernemer zich nog bedenken over de bouw en exploitatie van zo'n miljoenenproject. Maar als de megabioscoop bij het stadion komt, dan blijft het naar de mening van GroenLinks de verkeerde plek. Een bioscoop hoort bij een uitgaanscentrum. Ze zullen elkaar versterken. Daarnaast moet een bioscoop ook optimaal bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en de fiets. Nu dreigt de automobiliteit weer te worden bevorderd / voorgetrokken. (Een groot deel van de jongere bioscoopbezoekers zal weer bij papa of mama gaan bedelen om te worden gebracht en gehaald).

Maar los van ruimtelijk ordening en mobiliteit, een mogelijk succesvolle megabioscoop bij het Parkstad Limburg - stadion zal net zo goed een zware concurrentie betekenen voor de bioscopen in het centrum van Heerlen. Degenen die dat belang willen beschermen hebben wellicht met het niet doorgaan van de megabioscoop bij Stadspark Oranje Nassau te vroeg gejuicht.

Geen oneigenlijk gebruik van opnamen van de camera's in het centrum

In Maastricht waren de beelden van de bewakingscamera's in het centrum gebruikt door een ambtenaar in een geschil met een ondernemer. En in Geleen waren de camera's nagenoeg op non-actief gesteld, omdat ze onvoldoende effectief bleken. Dat was voor de GroenLinksfractie aanleiding om vragen te stellen in het vragenuurtje aan het begin van de vergadering van de gemeenteraad. Deze vragen worden vooraf schriftelijk ingediend zodat de beantwoording ook kan worden voorbereid. Maar de burgemeester was van mening dat de behandeling van vragen en antwoorden beter niet in het vragenuurtje kon plaatsvinden. Het vragenuurtje was al overvol. Het stellen en beantwoorden van vragen is ook aan een beperkte tijd gebonden en het waren nogal veel vragen en antwoorden. En het onderwerp nodigde ook uit om in een commissievergadering er dieper op in te gaan. Dus kreeg de fractie de ambtelijk voorbereide antwoorden met de toezegging er in de eerstvolgende commissievergadering op terug te komen.

In samenvatting kwamen de antwoorden hier op neer dat we ons in Heerlen geen zorgen hoeven te maken over de bescherming van de privacy. Het camerasysteem van Heerlen is aangemeld bij het College bescherming persoongegevens en bij de eigen functionaris gegevensbescherming en valt het daarmee onder het regime van de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet schrijft voor dat persoonsgegevens (waaronder camerabeelden) alleen mogen verzameld voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden. Deze doelen zijn o.a. ook beschreven in het raadsvoorstel van 4 september 2002 (besluit oktober 2002). Wat in Maastricht is gebeurd, is in Heerlen niet toegestaan.

Behalve als er strafbare feiten in het geding zijn, heeft iedereen het recht om zijn opnames te bekijken. Men mag echter alleen de beelden zien waarop men zelf te zien is. Het volgen van andere burgers wordt daarmee uitgesloten.

Van 15 december tot 14 februari heeft het systeem proefgedraaid en sindsdien is het operationeel. Door het bedrijf VCS International b.v. zal periodiek managementinformatie worden verstrekt over het rendement van het systeem. De politie meldt al dat ruim 85 % van de waargenomen feiten zijn gerelateerd aan drugsoverlast. Men tracht snel en adequaat te reageren op incidenten door inzet van de hartslagpatrouilles. Het cameratoezicht fungeert daarbij als belangrijk hulpmiddel. Er is inmiddels een verdachte van een steekpartij aangehouden via het cameratoezicht. Bij een aantal vechtpartijen (hoeveel wordt niet vermeld) zijn verdachten geïdentificeerd via het cameratoezicht. Verder zijn er vechtpartijen niet geëscaleerd vanwege een vroegtijdige signalering via de camerabewaking en opvolging door de politie. Het cameratoezicht kost E 45.000 per maand. De kosten in relatie brengen met het rendement "opvolging van concrete incidenten" is echter onmogelijk. Er wordt volgend jaar door bureau Intraval een evaluatie van het cameratoezicht uitgevoerd.

Politiek geharrewar over bouw school Hoofdstraat - Polderstraat

Het viel wel te verwachten dat er lang gedebatteerd zou gaan worden over de bouw van een nieuwe school voor het Broeklandcollege op de plek aan de Hoofdstraat - Polderstraat plus bibliotheek plus gemeentelijke stadsdeelwinkel. Daarbij speelden nogal wat deelproblemen een rol. Het geld voor een groot deel van de bouwgrond was eigenlijk driekwart jaar geleden al door de raad beschikbaar gesteld, maar de projectontwikkelaar Heijmans had toe in het koopcontract bedongen dat deze zelf de school ca. mocht bouwen. Nu wilde Heijmans wel van dat "recht" afzien, maar daarmee werd de grond wel E 100.000 duurder! De gemeenteraad en ook onze fractie vonden dat dit maar moest worden geaccepteerd. Beter een goede openbare aanbesteding (wellicht met aanbestedingsvoordeel) dan overgeleverd te zijn aan een bepaalde projectontwikkelaar / bouwbedrijf, waarvan de naam al regelmatig is gevallen in het bouwfraudeschandaal. De grondprijs was echter erg hoog (E 480/m²) en dat staat alleen een fors gebouw toe. Vooral Jos Zuidgeest (PvdA) gaf (terecht) aan dat hier veel vraagtekens bij zijn te stellen, vooral bij de ontstaansgeschiedenis van dat bedrag. Er was overigens al fors wat van de oorspronkelijke vraagprijs afgehaald. In tegenstelling tot de meerderheid van de raad was onze fractie van mening dat de grond ook alleen gekocht mocht worden als de bouw van de school ca. hierop kon doorgaan. Andere fracties (waaronder Leefbaar Heerlen) vonden dat de grond altijd gekocht mocht worden.

Het gebied aan de winkelstraat Hoofdstraat (100 meter van het Gebroker plein) is al vele jaren gedeeltelijk een braakliggend terrein (in het naast gelegen bankgebouw is tijdelijk de bibliotheek gehuisvest). Zo om de paar jaar, maar vooral als het verkiezingstijd is, worden de Hoensbroekse raadsleden door de Hoensbroekse ondernemers en bewoners uit de omgeving naar nabij gelegen café-zaal Amicitia geroepen om te beloven dat het gat van de vroegere woning van de familie van Ham snel wordt opgevuld. Daarvoor zijn al heel wat plannen gesneuveld. Het meest kansrijk en ook voor GroenLinks acceptabel, was nog een woningcomplex, ook met bibliotheek en publieke dienstverlening. Maar het is nooit van de grond gekomen. Ook voor onze fractie was dit plan dan eindelijk een kans om van dat gat af te komen.

Aan de achterzijde van het bouwgebied (aan de Marktstraat) ligt een grote woonflat. Hier wonen vooral ouderen. En die vrezen de overlast van de jeugd. Nu moet men so wie so niet "alle middelbare schooljeugd" betitelen als overlastbezorgers. De meesten hebben nog niet eens een brommer. En iedere levendigheid is nog geen overlast, of je moet met erg veel weemoed als bejaarde naar de jeugd kijken. Van de andere kant kan men de school ook bereiken vanaf de Marktstraat en daarmee naast of onder de flat door. Wellicht kan toch wel wat aan deze mogelijke verkeersstroom gedaan worden. En natuurlijk komt het aantal beschikbare parkeerplaatsen rondom de flats en op de markt in het geding. Er werd al gespeculeerd over een grote ondergrondse parkeerplaats. Dat leidde GroenLinks tot het standpunt dat er eerst een goede parkeerbalans moet worden opgesteld en een vervoersplan dat de alternatieven voor de automobiliteit in beeld brengt. Wethouder Vrolings zei toe hier direct mee aan de slag te gaan als de school daar van de raad mocht worden gebouwd.

De financiële onderbouwing was bijzonder krakkemikkig en de dekking bestond voor een deel uit bijeengeschraapt geld van andere projecten en subsidies die eerst anders zouden worden ingezet. Ook moest er een beroep worden gedaan op de algemene reserve. Daarbij hoopte men weer op een aanbestedingsvoorstel. Het gemor hierover was raadsbreed. Ook GroenLinks maakte hier het voorbehoud dat er spoedig een begrotingswijziging wordt voorgelegd met een solide dekking.

Want u voelt 'm al aankomen: de bouw van de school op dit plek was politiek erg discutabel. Het college heeft het zich weer erg moeilijk gemaakt, vooral ook om de raad niet tijdig te informeren. Zo kwam de locatie voor de school vrij plotseling uit de lucht vallen. Over deze keuze had naar de mening van GroenLinks een goede afweging moeten worden gemaakt, eventueel met alternatieven. Dat was wel gebeurd, maar de raad was hier niet bij betrokken. Ook de inhoudelijke planuitwerking is niet aan de raad voorgelegd. Er moet toch meer bekend zijn dan het voornemen tot bouw van een school voor ± 500 leerlingen in de vorm van een "onderwijs-cultuurcluster"?

Met name de Stadspartij Heerlen en vooral fractievoorzitter Driek Portiek had zich sterk gemaakt voor een alternatief. De Stadspartij had wel veel voorwerk gedaan en lobbywerk verricht onder collega-partijen, maar verzuimde het op een goede manier aan de orde te stellen in de raad. Al in de voorbereidende commissievergadering had Harrie Winteraeken tot twee maal toe de Stadspartij verzocht een alternatief te bieden. Pas als er een alternatief is, is er ook wat te kiezen. Ook in de eerste termijn liet Chris Tiekstra die gelegenheid voorbij gaan. Pas daarna, uitgedaagd door Harrie Winteraeken via een uitgelokte interruptie, nam Driek Portiek het woord. Hij wilde dat de school op de huidige plek renoveerde. Dat zou ook goedkoper zijn. Maar daarmee gaf de Stadspartij geen alternatief voor de invulling van het nog steeds braak liggende terrein. De Stadspartij Heerlen had zich in een verrekt moeilijke positie gemanoeuvreerd. Ze waren tegen de school op die plek, maar durfden blijkbaar het echte debat met de raad en het college niet aan. Hun wethouders Vrolings en Damen (onderwijs) hadden echter niet expliciet tegen het college voorstel gestemd. Daarbij had de Stadspartij het verzet tegen de school nog extra aangewakkerd door bezwaarschriften te verzamelen in de flats achterom. Maar de school, de ondernemers van Hartje Hoensbroek en de daar actieve huurdersbelangenvereniging Groot Hoensbroek hadden zich expliciet voor de bouw van de school uitgesproken.

De PvdA was helder en gaf via Jos Zuidgeest aan dat de onvolkomenheden in de voorstellen nog te groot waren om ze te kunnen steunen. Zijn betoog was goed onderbouwd en ook best overtuigend. Het totale debat duurde dik drie uur (waardoor de rest van de raadsvergadering op woensdagavond werd voortgezet). Maar al met al heeft dit debat nog enkele goede kanten gehad. Het college is er nogmaals indringend op gewezen om betere voorstellen te maken en vooral in een zo vroeg mogelijk stadium de raad ook te laten meebeslissen. Daarnaast is met het debat op een aardige wijze invulling gegeven aan het dualisme. De raad stelde zich onafhankelijker op van het college en uiteindelijk was niet de coalitiediscipline maar de raadsmeerderheid bepalend voor het raadsbesluit: voor waren CDA, SP, VVD, GroenLinks en Ouderenpartij Heerlen.

GroenLinks - motie voor gebruik gelden Nutsfonds in MBP aangenomen!

Herinnert u zich de discussie verleden maand nog over de besteding van de 3,5 miljoen E uit het Nutsfonds voor de uitgaven van de programma's van het Meerjaren Bestuurlijk Programma? (zie vanuit de raad 43 2-4). De begrotingswijziging werd aangehouden en terug gestuurd naar de commissie VVM. Kern van de zaak is dat uitgaven uit het Nutsfonds vooral aan investeringen moeten worden besteed, waar de samenleving langjarig rendement van heeft. Dit berichtte ook het college van Gedeputeerde Staten. In principe was Wethouder Hol het hier ook wel mee eens, maar hij voorzag wel praktische problemen als de raad dat al voor 2004 voor de volle 100 % zou eisen (voor 2005 en 2006 is dat wel mogelijk). En het zal toch wel een behoorlijke ommezwaai betekenen, want het college was eerst van plan om nogal wat incidentele plannen en processen met dit geld te betalen. Maar het is best belangrijk dat we van dat Nutsfonds nog jarenlang profijt hebben.

In de commissievergadering heeft Harrie Winteraeken hierover een motie aangekondigd die voor een belangrijk deel tegemoet moet komen aan de mening van de raad en toch het geheel werkbaar moet houden. In de motie werd het college opgedragen om 80 % van het geld uit het Nutsfonds te besteden aan investeringen, structuurversterkende maatregelen en uitgaven met een langjarig rendement. Een week van de voren werd de motie al rondgestuurd om er draagvlak voor te verwerven. En dat bleek te werken. Voorafgaand aan de behandeling kreeg de motie al de handtekeningen van de fractievoorzitters mevrouw Wouters (Ouderenpartij Heerlen), Rein Hummel (Leefbaar Heerlen), Jos Zuidgeest (PvdA) en Charles Claessens (CDA). De VVD had een eigen verstrekkender amendement. De Stadspartij en de SP wilden eerst de behandeling afwachten.

De SP wilde daarbij graag optreden als de grote beschermer van het college van B&W. In de eerste termijn stelde fractievoorzitter Piet Brauer dat de motie voor de SP niet hoefde. En daarbij liep hij eigenlijk een beetje te hard van stapel. Was die 80 % wel een duidelijke grens, en lopen we niet het risico dat we er binnenkort weer drie uur over gaan discussiëren als maar 79 % wordt gehaald? En al erkende hij dat de motie nagenoeg overstemt met de visie van de wethouder, toch vroeg hij zich af of deze opdracht misschien wel een bom legt onder de uitvoering van het collegebeleid. De SP kon dus niet instemmen met de motie. De Stadspartij was wat slimmer en hield zich in eerste termijn op de vlakte met een verzoek aan het college om op de motie te reageren.

Het college zag in zoverre wat problemen, dat voor drie meer intern gerichte programma's (publieke dienstverlening, beheer en bestuur & bedrijfsvoering) wellicht 70 % uitgaven met een structureel karakter maximaal haalbaar was. Harrie Winteraeken wilde daar voor het vergroten van het draagvlak wel aan tegemoet komen. En verder vond Frans Hol het een goede motie, in lijn met de eerder gevoerde discussie en ook conform het gevoelen van het college. Daarmee gaf Frans Hol indirect "toestemming" aan de SP en de Stadspartij Heerlen om ook voor de motie te stemmen. En dus waren deze partijen ook voor, waarbij de SP blijkbaar vergeten was wat ze in eerste termijn inbrachten? Het amendement van de VVD ging voor een belangrijk deel uit van andere bronnen, maar volgens Frans Hol was een deel van dat geld al weg bezuinigd en voor de rest al bestedingen voorzien. Het amendement kreeg daardoor alleen de steun van de VVD. Die stemde vervolgens, geheel in lijn met hun stemgedrag bij de algemene beschouwingen tegen de motie en de betreffende begrotingswijziging.

Nuttige discussie over te voeren kunst- en cultuurbeleid

Op maandag 1 maart jl. heeft GroenLinks Heerlen een discussie georganiseerd over het te voeren kunst- en cultuurbeleid van de gemeente. Het college heeft weliswaar een dik jaar geleden door bureau Loek Buijs een notitie laten maken over het strategisch kunst- en cultuurbeleid, maar de vaststelling en de uitvoering stagneren. Behalve dan de voorbereiding van de plannen voor de renovatie van de schouwburg en de eventuele bouw van een middenzaal. Niet dat die plannen er zo snel zijn als vooraf voorgenomen, maar daar gaat wel veel ambtelijke en bestuurlijke energie in zitten. Een algemeen probleem daarbij is, dat de raad eerst die strategische keuzes zou moeten bepalen, alvorens de uitvoering daarvan ter hand kan worden genomen.

De discussie was inhoudelijk best nuttig, vooral door de inbreng van beeldend kunstenaar Huub de Bode, producent podiumkunsten Fiedel van der Hijden en statenlid Helma Gubbels. Er zal worden getracht om vooral de kunst- en cultuurproducenten een meer prominente plek in het beleid te geven. De gedachten hierover zullen in een notitie worden gevat. Maar minstens zo bemoedigend was het feit dat er weer eens een GroenLinks themabijeenkomst heeft plaatsgevonden, waar ook met 11 aanwezigen meer mensen aan deelnamen dan gewoonlijk aan een fractiebijeenkomst.

|                                                              |
|Vraagtekens!                                                  |
|                                                              |
|Harrie Winteraeken het meest op de foto?                      |
|                                                              |
|Voor de raadsvergadering werden er foto's gemaakt van de raad |
|en de verschillende commissies.                               |
|Is het dan een voordeel dat je lid bent van een kleine        |
|fractie? Je mag in ieder geval vaak op de foto. Want behalve  |
|voor de foto van de commissie van de commissie SIG (waar      |
|Mohamed Ben Moussa namens GroenLinks mocht figureren), mocht  |
|Harrie Winteraeken iedere keer opdraven. Hij is lid van de    |
|commissies RCB, SO en VVM. Maar hoewel hij structureel wordt  |
|vervangen door Alex Mans in de commissie Stedelijk Beheer,    |
|mocht hij ook dit kiekje mee vullen. Toen het Presidium, waar |
|de fractievoorzitters in zitten. Vervolgens was de            |
|Rekeningencommissie aan de beurt en daarna nog de             |
|Hoorcommissie. Beide zit Harrie voor. Harrie vond dat hij voor|
|de variatie dan weer links en dan weer rechts in het groepje  |
|moest staan; niet te veel op de voorgrond en "en profile".    |
|Zou het nu lijken of je belangrijker bent als je vaker op de  |
|foto's staat? Je kan je ook afvragen of het wel een teken van |
|sterkte is, dat je als partij de krachten zo bundelt in een   |
|persoon? Alweer die Harrie Winteraeken? Baantjesjager?        |
|Heeft Harrie voldoende gewichtig gekeken? En is Harrie op de  |
|foto met zijn uitstraling wel zo'n aantrekkelijke reclame voor|
|GroenLinks?                                                   |
|De foto's worden binnenkort gepubliceerd op de website van de |
|gemeente.                                                     |
Mededelingen

De volgende bijeenkomst van de fractie vindt plaats op donderdag 1 april as., in de fractiekamer van GroenLinks, kamer O.38 van het stadskantoor (ingang naast Its), aanvang 19.30 uur. Het nummer van de telefoon op deze kamer is: 560 39 38.

GroenLinks - Heerlen houdt op donderdag 11 maart as. een meningsvormende discussie over de nieuwe Wet werk en bijstand en vooral de voorstellen over de invulling van de bijzondere bijstand. Hiervoor zijn tevens mensen uitgenodigd van de Cliëntentelefoon / Cliëntenraad / Lokaal overleg minimabeleid. Deze bijeenkomst vindt plaats in een van de vergaderruimtes van het stadskantoor (ingang naast Its aan de Geleenstraat), aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 13 maart, 14.30 uur film en 15.30 uur groot debat over het asielbeleid in Parkstad: "Stop de uitzettingen! Keer het tij!" in cultureel café de Nor, Pancratiusstraat, Heerlen.

Voor de liefhebbers van hedendaagse jongerencultuur: zaterdag 13 maart as. om 19.00 uur begint in het Löss theater in Maastricht een presentatie van rappers, breakdancers en skaters uit Maastricht, Sittard en Heerlen. In een productie van het Los Bewegingstheaterwerkplaats worden in een choreografeerde "battle" aan elkaar en het publiek de meest indrukwekkende prestaties vertoond.

De installatie van de nieuwe burgemeester mr. A.M.G. (Toine) Gresel vindt plaats op 16 maart 2004, aanvang 17.00 uur; vanaf ± 19.00 uur receptie in kasteel Hoensbroek.

Op Paaszaterdag 10 april is in Amsterdam een grote landelijke demonstratie tegen het uitzetten van 26 000 asielzoekers door minister Verdonk met als leuzen: "Stop de uitzettingen van harte pardon!" De demonstratie start om 13.00 uur op de Dam. Het gaat om mensen die hier al jaren zijn. De gevolgen voor deze groep vluchtelingen, die nog onder de oude vreemdelingenwet vallen, zijn onverteerbaar en onverdraagbaar. Met deze grote landelijke demonstratie wordt massaal steun gegeven aan de eis om een ruimhartig pardon.

De landelijke demonstratie wordt georganiseerd door platform "Keer het Tij" waar bijna vierhonderd maatschappelijke organisaties bij zijn aangesloten. Bovendien wordt de demonstratie ondersteunt door Birma Centrum Nederland, COS Nederland, Humanitas,

Stichting Vluchteling, Vluchtelingen Organisaties Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland. Zie voor meer info: http://www.keerhettij.nl of mail info@keerhettij.nl

De grote Euregionale bijeenkomst voor de Europese verkiezingen wordt niet gehouden op woensdag 28 maar op dinsdag 27 april. Naast Daniel Cohn Bendit (Lijsttrekker Grünen) komen Joost Lagendijk en Isabelle Durant (Ecolo, ex-minister en nu kandidaat voor Europarlement) e.a. naar Kettenis.

De bijeenkomst begint ongeveer 19.30 en duurt tot 22.30 en vindt plaats in Hall Omnisport, rue d'Aix la Chapelle te Kettenis bij Eupen. Voor gezamenlijk vervoer a.u.b. aanmelden bij Harrie Winteraeken.


---- --