Ingezonden persbericht

'Ongewenste zwangerschap: voorlichting gewenst'

Mini-conferentie in De Rode Hoed

AMSTERDAM, 20040223 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op maandag 8 maart 2004 de mini-conferentie: 'Ongewenste zwangerschap: voorlichting gewenst.' Onderzocht wordt hoe de huidige werkwijze van instellingen die zich bezighouden met seksuele voorlichting verbeterd kan worden. Bovendien wordt onderzocht hoe bereikt kan worden dat ouders zélf ook gaan voorlichten en hoe ouders hierbij ondersteund kunnen worden. Aanleiding voor deze bijeenkomst is de stijging van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen, vooral bij tieners en bij allochtone vrouwen. Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN). Gespreksleiding: Marga Miltenburg (Hoofd Info Radio KRO). Aanvang: 20.15 uur, Grote Zaal.


Programma
Cecile Wijsen (Rutgers Nisso Groep) houdt een inleiding over de toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen. Wilco Schilthuis van de GG&GD geeft vervolgens een overzicht van tienerzwangerschappen en abortussen, gespecificeerd naar etniciteit. Daarna een gesprek met Silvie Raap (oprichter Stichting Steady, informatie- en expertisecentrum voor tienermoeders), Urmy Macnack (gezinstherapeut en projectmanager bij Steunfunctie voor Surinamers in Amsterdam), Maviye Karaman Inci (mede-oprichter ATKB, vereniging van vrouwen uit Turkije in Amsterdam) en Sanderijn van der Doef (NIGZ) over de volgende vragen: Hoe bereik je de juiste doelgroep? Hoe bereik je dat ouders zélf gaan voorlichten? Welke ondersteuning willen ouders? Panelleden en publiek in de zaal wordt gevraagd aanbevelingen te formuleren.
Hedy d'Ancona verzorgt de afsluiting.

Hoe bereik je de juiste groepen?
Het meeste risico op een ongewenste zwangerschap en een abortus lopen tienermeisjes en volwassen allochtone vrouwen. Hoe is het met de seksuele voorlichting in dit land gesteld? Bereikt die voorlichting wel de juiste groepen?

Dit programma werd mogelijk gemaakt door Mama Cash en Stichting Vrienden van StiSAN.



Ingezonden persbericht