Gemeente Alkmaar


Beelden op visbanken krijgen een nieuw jasje

Alkmaar, 8 maart 2004

De bekende beelden van de visser en de vissersvrouw keren binnenkort terug naar hun vertrouwde plek, de Visbanken. De beelden werden begin november vorig jaar verwijderd om te worden schoongemaakt en gerenoveerd. Tevens zijn de beelden op historisch verantwoorde wijze in kleur gezet. Op woensdag 10 maart a.s. om 16.00 uur onthult wethouder A. Godijn de gerenoveerde beelden.

Het initiatief om de beelden van kleur te voorzien, kwam van het Alkmaarse schildersbedrijf De Visser. Dit bedrijf heeft de visbanken van een nieuwe verflaag voorzien. In het kader van het 750-jarig jubileum van de stad Alkmaar in 2004 heeft het schildersbedrijf aangeboden de beelden gratis een `nieuw jasje' te geven, als cadeau aan de stad.
Aannemingsbedrijf De Boorder en Kooreman doet er nog een schepje bovenop. Dit bedrijf verzorgt belangeloos de herplaatsing van de beeldjes op woensdag 10 maart.

Bij de afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente zijn eerst alle vuil en oude verflagen verwijderd. Op die manier verkreeg men informatie over de oorspronkelijke kleuren en de herkomst van de kleding van de beelden. De visser en `zijn' vrouw bleken te zijn gehuld in Egmonder klederdracht. Het betreft de daagse dracht; de hoofdkleur hiervan is diep donkerblauw met een groene waas. De man draagt een zwarte broek en de vrouw een rood voorschoot en een witte muts. Door archiefmateriaal, en met name schilderijen te raadplegen, kon men de exacte kleurstelling bepalen.

Voordat schildersbedrijf De Visser met de beelden aan de slag kon, moest de vissersvrouw, die in hout is uitgevoerd, eerst worden gerestaureerd. Restaurateur Pieter Koorn heeft het voetstuk en een deel van de hul (de hoofdtooi) hersteld. Haar mannelijke equivalent, dat van zandsteen is gemaakt, behoefde niet gerestaureerd te worden.

De beelden stammen waarschijnlijk uit verschillende perioden. De visser is zeventiende-eeuws en is daarmee de oudste van de twee. De vissersvrouw is mogelijk afkomstig uit de negentiende eeuw. In die periode zijn de visbanken gesloopt en herbouwd. Het vermoeden bestaat dat daarbij het zandstenen beeld van de vrouw is gesneuveld. Waarschijnlijk is het toen vervangen door het huidige houten exemplaar.
Alkmaar heeft sinds de zestiende eeuw visbanken. Tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hier elke vrijdag (de dag waarop alle katholieken vis aten) vis verkocht. Strengere normen die door de Keuringsdienst van Waren aan de visverkoop werden opgelegd, maakten hieraan een einde. De visbanken zijn nu nog slechts één keer per jaar in gebruik als vismarkt, tijdens het visfestival `Alkmaar aan Zee'.

8 maart 2004