Gemeente Assen


Stadsinformatie

Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911

OV Reiswijzer

Aktie behoud JWF-kapel

9 maart '04

Asser burgemeester in aktie voor behoud JWF-kapel

Burgemeester D. van As-Kleijwegt van Assen gaat woensdag 10 maart naar Den Haag met de 20.000 handtekeningen die zijn ingezameld tot behoud van de Johan Willem Friso Kapel voor het Noorden. Met het aanbieden van een petitie tot behoud van de JWF aan staatssecretaris C. van der Knaap van Defensie ondersteunt de burgemeester de protesten die vanuit alle geledingen het hele Noorden zijn gerezen tegen een mogelijk vertrek van de kapel uit die regio.

De symbolische overhandiging van de petitie en de handtekeningen vindt plaats om 14.30u op het bordes van het Ministerie van Defensie aan het Plein. De Kapel zal de manifestatie muzikaal begeleiden.

Afgelopen december werd bekend dat om bezuinigingsreden de 200 arbeidsplaatsen binnen de Militaire Muziek van de landmacht zullen worden teruggebracht naar 126. Daarmee lijkt het voortbestaan van alle landmacht orkesten onzeker geworden. Ook de JWF kapel is ongerust over de aangekondigde inkrimping terwijl bovendien de vrees bestaat dat het orkest uit het Noorden zal moeten vertrekken.

Daartegen is massaal verzet gerezen vanuit alle geledingen van de samenleving in de Noordelijke provincies. De JWF Kapel vormt met het Noord Nederlands Orkest het enige professionele orkest in het Noorden terwijl de orkestleden daarnaast individueel een belangrijke rol spelen bij allerlei amateur muziekuitingen en opleidingen.

Onder leiding van de vereniging van Vrienden van de JWF is de afgelopen tijd op allerlei manieren aktie gevoerd tot behoud van de JWF Kapel voor de Noordelijke regio. De provinciale staten van Groningen en Drenthe en enige tientallen gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe steunen het initiatief. Onder de vele akties die hebben plaatsgevonden was een mega-concert op 17 januari in Assen. Daaraan hebben behalve de JWF-kapel zelf talloze (amateur) korpsen en ensembles en bekende artiesten belangeloos meegewerkt.