Socialistische Partij

Kamerdebat over publieke moraal op initiatief van Marijnissen

17-02-2004 * Op verzoek van SP-fractieleider Jan Marijnissen gaat de Tweede Kamer na het komende krokusreces in debat met premier Balkenende over bestuurlijke integriteit en de publieke moraal. Dit naar aanleiding van de vele schandalen en fraudezaken die de laatste tijd aan het licht zijn gekomen. "De HBO-fraude, het UWV-schandaal, de faillissementsfraude, bouwfraudes, prijsafspraken bij huizenveilingen, boekhoudschandalen: het lijkt wel `Nederland Fraudeland' te worden," aldus Marijnissen.

"De Tweede Kamer moet niet alleen op incidenten reageren, maar ook in actie komen als er structureel iets mis blijkt te zijn," stelt Marijnissen. "Daarom zou het goed zijn om een debat te houden met de minister-president. Begrippen als publieke moraal en bestuurlijke integriteit zijn bij de top van het bedrijfsleven en bij de top van de publieke sector steeds minder in zwang. Zakken vullen lijkt de norm en met publiek geld wordt gestrooid alsof het om pepernoten gaat. Ik vraag de regering om de Kamer een brief te sturen met de opvattingen van het kabinet, en voorstellen om de problemen te bstrijden. Aan de hand daarvan kunnen we dan in debat."
Het voorstel van de SP werd ondersteund door GroenLinks, LPF, CDA en de PvdA en van de overige partijen maakte niemand bezwaar, waardoor het debat op de agenda is gekomen voor de eerste week na het krokusreces. Waarschijnlijk vindt het plaats op dinsdag 9 maart.

zie ook Marijnissen wil debat met Balkenende over 'Nederland Fraudeland'