Ingezonden persbericht


Persbericht 1 maart 2004

Vanuit de Openbare Bibliotheek Prinsengracht 587 vragen stellen aan de Nederlandse astronaut André Kuipers

Hoe zou het zijn om in het heelal rond te zweven?
André Kuipers is de Nederlandse ESA-astronaut die in april 2004 de ruimte in gaat om een nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Op dinsdag 9 maart zal hij vanuit het Russische kosmonautencentrum Sterrenstad vragen van Nederlandse kinderen beantwoorden via Internet. Dit gebeurt vanuit een beperkt aantal bibliotheken in Nederland.

In Amsterdam kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar op dinsdag 9 maart tussen 16.00 en 17.00 uur in de bibliotheek aan de Prinsengracht 587 via Internet vragen stellen aan André Kuipers. Kinderen die mee willen doen moeten zich van tevoren aanmelden. Dit kan op het telefoonnummer van de jeugdafdeling (020 - 51 20 810). Het aantal plaatsen is beperkt!

Ruimtepak testen
André Kuipers bereidt zich in het Russische kosmonautencentrum Sterrenstad voor op zijn ruimtemissie. Hij is daar onder meer om zijn ruimtepak te testen en survivaltrainingen te volgen. Vanuit Sterrenstad, bij Moskou, zal hij op 9 maart alle vragen hoogstpersoonlijk beantwoorden. Dat doet hij met plezier, want Kuipers was zelf als kind al helemaal weg van ruimtevaart.

Wedstrijd
Onder de naam "Zeg het ISS" organiseert de ESA ook een wedstrijd gericht op schoolklassen in het basisonderwijs (zie www.esa.int/zeghetiss). De winnaars van deze wedstrijd mogen tijdens André's ruimtevlucht in april hun vraag via radiocontact vanuit de Space Expo in Noordwijk stellen. Kinderen die met hun klas meedoen aan de wedstrijd, maken dus kans om straks met André Kuipers "live" te praten terwijl hij in de ruimte zweeft.

Meer informatie
De vraag- en antwoordsessie is een initiatief van de European Space Agency (ESA) en de Nederlandse Vereniging van Openbare Bibliotheken. Inloggen op de vraag en antwoordsessie is alleen mogelijk vanuit de deelnemende bibliotheken. De vragen en antwoorden zijn op het web te zien via www.esa.int/delta .Op deze website en de speciale "Zeg het ISS" -website www.esa.int/zeghetiss is alle informatie over de vlucht van André Kuipers te vinden.

Experimenten
André Kuipers kijkt enorm uit naar zijn missie, maar hij doet het natuurlijk niet voor zichzelf. De bemanning van een ruimtestation moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Zijn opdracht is om vanaf een raketbasis in Kazachstan een nieuwe Sojoez-capsule en een nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Ook gaat hij aan boord van het ruimtestation biologische, natuurkundige en medische experimenten uitvoeren, onder de naam Missie DELTA. André Kuipers is eigenlijk dokter, hij heeft medicijnen gestudeerd. Missie DELTA is mogelijk dankzij een bijdrage van de Ministeries van EZ en OCW.