Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/023wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit 1 maart 2003, nr 023

86e Dies natalis

Jarige Wageningen Universiteit focust op toekomstig onderwijs

Hoe ziet de toekomst van de student er uit en hoe het toekomstige onderwijs? Die vragen staan centraal tijdens de 86e Dies Natalis van Wageningen Universiteit op dinsdag 9 maart. In de programmering van de Dies-viering zullen enkele sprekers ingaan op het veranderende studentenleven, waarin bijvoorbeeld het vergroten van je blikveld buiten de landsgrenzen, het zoeken naar je roots of je identiteit een ruimere plek krijgen. De Dies-viering vindt plaats in de Aula van Wageningen Universiteit aan de Gen. Foulkesweg 1.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

Programma (Aula)

15.00 uur: Welkom door prof.dr.ir. L. Speelman, Rector Magnificus van Wageningen

Universiteit

15.10 Student in de wereld van morgen, door mw. Marije M. Struijk, studente en

voorzitter Studentenraad

15.25 Muziek door Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging (WSKOV)

15.30 Onderwijs van de toekomst, Dies-rede door prof.dr. F. Leijnse, voorzitter HBO-Raad

15.45 Muziek door WSKOV

16.05 Uitreiking Onderzoeksprijs aan dr.ir. Flip Witte, door Marga Herweijer, bestuurslid

Wageningen Universiteit Fonds (WUF) (zie apart persbericht)

16.15 Uitreiking zilveren legpenning vanwege speciale verdiensten voor Wageningen

Universiteit

16.35 Afsluiting en receptie. Voorafgaand aan de receptie is er een fotomoment van

cortège en prijswinnaars.

Wageningen Universiteit kreeg op 9 maart 1918 officieel de academische status. Vanaf deze dag wordt de Dies natalis feestelijk gevierd. Het middelpunt van de Dies-viering is de Dies-rede, die als regel gewijd is aan een belangwekkend onderwerp rond universiteitsactiviteiten. Studenten vinden in de Wageningse wetenschappelijke en internationale omgeving de basis en inspiratie voor uitdagende en betrokken activiteiten in hun latere carrière. Zij nemen de wereld met open blik waar. Om die reden staan onderwijs en studenten centraal bij de Dies-viering 2004.

Voorprogramma

Voor studenten is er bij de studentenvereniging Ceres een speciaal voorprogramma met drie Wageningse distinguished professors: de uit Ierland afkomstige prof.dr. P. Morley, (voorheen lid Raad van Bestuur van KPN), de Deen prof.dr. P. Pinstrup-Andersen (Algemeen directeur van het International Food Policy Research Institute (IFPRI) in Washington) en de mw. prof.dr.ir. L.O. Fresco (Assistant director general aan de Wereldvoedselorganisatie (FAO)). Er is een forumdiscussie aan de hand van stellingen over internationaal studeren. Buitenlandse en Nederlandse studenten wisselen met elkaar van gedachte over het onderwijs in Nederland en in hun eigen land en delen interculturele ervaringen.

Studentenvereniging Ceres (naast de Aula), Gen. Foulkesweg 1b, 13.30- 14.30 uur.

Gastcollege Louise Fresco

Voorafgaand aan de officiële ceremonie is er een dag eerder op maandag 8 maart voor de Wageningse studenten en medewerkers een gastcollege van een van de distinguished professors van Wageningen Universiteit, prof.dr. Louise Fresco. Zij was hoogleraar aan Wageningen Universiteit en is nu verbonden aan de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Prof. Fresco zal in haar bijdrage Rice for life- Rice, food security and Wageningen UR ingaan op de Wageningse aandacht voor het huidige Internationale Jaar van de Rijst. Wat zijn de mogelijkheden die het onderzoek naar rijst bieden om de voedselvoorziening in ontwikkelingslanden veilig te stellen?

Hotel De Wereld, 5 Meiplein 1, Wageningen, maandag 8 maart, 13.00 - 14.30 uur. Achtergronddocumenten zijn te vinden op http://www.fao.org/rice2004/index_en.htm