KNB
http://www.baksteen.nl

Start 52e nationale wedstrijd in het metselen met baksteen

Velp, 2 maart 2004


Op 9 maart a.s. starten de regionale voorronden van de 52e Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen. Tijdens de landelijke finale van de metselwedstrijd, half april, vindt tevens de Nationale Wedstrijd in het Voegen van Baksteenmetselwerk plaats. De wedstrijd is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. Het wil daarmee de VMBO-instroom naar de metsel- en voegopleidingen bevorderen en het vakmanschap stimuleren. De wedstrijd onderscheidt zich van soortgelijke wedstrijden elders doordat het finalewerkstuk een object is dat blijft staan.
De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met zowel werkgeversorganisaties, de samenwerkingsverbanden in de bouw als de VMBO-opleidingen Bouwtechniek.

Wedstrijdopzet
De Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen start met drie regionale voorronden.
Aan deze voorronden wordt deelgenomen door 56 metselleerlingen uit de hoogste klassen van diverse scholen uit het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), onderdeel Bouwtechniek. In 2004 vinden de voorronden plaats in Den Haag, Waalwijk en Oldenzaal.

De best presterende deelnemers van de regionale voorronden mogen tegen elkaar uitkomen in de landelijke finale. Deze finale is dit jaar in week 17 op het Teylingen College in Voorhout.

Dit jaar is het voor het eerst dat aan de finale eveneens wordt deelgenomen door de winnaar van de Friese Metselwedstrijd van de Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden. Deze wedstrijd vindt plaats op 11 en 12 maart.

Aan de Voegwedstrijd wordt deelgenomen door leerlingen van de nieuwe Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel. De voegwedstrijd kent geen voorronden omdat deze aan het finalewerkstuk van de Metselwedstrijd plaats heeft.

Het finalewerkstuk is dit keer een aantal zitelementen op het schoolplein van het Teylingen College in Voorhout.

De winnaars van de finale verdienen een wisselprijs: de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de brancheorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale bedrijven.
Het KNB behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van onder meer milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een gezamenlijke omzet van ca. 250 miljoen euro (2002) en biedt werk aan zo'n 1400 personen.

Noot voor de redactie/