Gemeente Maassluis

Persberichten

3-3-2004

CNME organiseert wereldreis door Maassluis

Op 9, 10, 16 en 17 maart lopen er in totaal elf groepen 8 van het basisonderwijs rond in de Maassluise binnenstad. Zij lopen daar voor de Wereldreis door Maasluis die het Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) samen met het COS Rijnmond Midden Holland heeft ontwikkeld. De kinderen volgen een route door de binnenstad en mogen de winkels in die gemerkt zijn met een poster.

Dit project biedt leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs de gelegenheid meer te weten te komen over de achtergronden -grondstoffen, productiewijze en de relatie met het milieu en ontwikkelingslanden- van producten die ze dagelijks gebruiken, zoals bijvoorbeeld chocolade, bananen, hout & papier, speelgoed, koffie & thee en kleding.
De winkeliers die door het CNME zijn benaderd, doen allemaal spontaan mee aan het lesproject. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van Leren voor Duurzaamheid van de provincie en de Stichting Schiedam, Vlaardingen e.o.

In de klas hebben de kinderen al samen een aantal werkbladen ingevuld met dezelfde onderwerpen als ze tijdens de Wereldreis tegenkomen. Zo wordt er nagedacht over de kleren die ze aan hebben en waar ze van gemaakt zijn. Wat is de weg die een katoenplant aflegt voor het als kledingstuk in de winkel ligt? Hoeveel bomen zijn er nodig om de rubber te produceren voor een bal. Hoeveel papier gebruikt een gemiddeld mens en hoeveel bomen zijn dat. Wat is het verschil tussen een gewone banaan en één met een eko keurmerk. Waar komen cacao- en koffiebonen vandaan. Wie verdient het meeste op een pak koffie. Allemaal vragen waar deze leerlingen even bij stilstaan in de les maar ook in de winkel.