RUTGERS NISSO GROEP

Nederland voorbeeldfunctie jongeren en seks

Utrecht, 3 maart 2004

Nederlandse benadering jongeren en seksualiteit voorbeeld voor buitenland

Nederland heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om de benadering van jongeren op het gebied van seksualiteit. De Nederlandse benadering gaat ervan uit dat jongeren recht hebben op goede informatie over seksualiteit en op toegang tot voorzieningen op dit gebied. Als gevolg hiervan zijn er in Nederland vergeleken met andere landen weinig tienerzwangerschappen, abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). WPF en de afdeling Youth Incentives van de Rutgers Nisso Groep organiseren op 9 en 10 maart het congres Going Dutch om samen met (buitenlandse) beleidsmakers te zoeken naar manieren om de Nederlandse benadering toe te passen in met name ontwikkelingslanden.

Op de eerste congresdag, dinsdag 9 maart, zijn onder de sprekers ook Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en mevrouw Obaid, uitvoerend directeur van de UNFPA, het Bevolkingsfonds van de VN. Zij zullen een duo-presentatie geven. De ervaringen met de zogenaamde Dutch Approach staan centraal op de eerste congresdag. Op de tweede congresdag wordt gekeken naar manieren om de Dutch Approach ook in andere landen toe te passen.

Met het congres Going Dutch draagt Nederland bij aan het actieprogramma dat voorvloeit uit de Conferentie van Caïro in 1994. 179 landen hebben destijds met elkaar afgesproken dat reproductieve en seksuele gezondheid voor iedereen toegankelijk moet zijn in 2015. Reproductieve gezondheid houdt in alle voorzieningen, rechten en mogelijkheden om vrij en verantwoord te kunnen beslissen over je seksuele leven en of je wel of geen kinderen wilt en hoeveel. In Nederland wordt de seksualiteit van jongeren geaccepteerd en is een open houding de basis voor seksuele en relationele vorming van jongeren. Bovendien is in Nederland gebleken dat informatie over seksualiteit en de toegankelijkheid van anticonceptiemiddelen niet leiden tot meer of eerdere seks. De Nederlandse benadering, die overigens niet uniek is, biedt een realistisch en succesvol alternatief voor de ideologische ABC-methode: Abstain or Be faithful and if these behaviours cannot be met, use Condoms, oftewel: onthouding, trouw zijn en anders condooms gebruiken.

De World Population Foundation (WPF) en de Rutgers Nisso Groep hebben al een aantal jaren in verschillende landen projecten lopen die zijn gebaseerd op de basiselementen van de Nederlandse benadering. Een belangrijke voorwaarde voor het succes van zo n project is de bereidheid van lokale organisaties op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid om openheid over seksualiteit te promoten in culturen waarin dit not done is. De Nederlandse houding ten opzichte van seksualiteit kan daarom niet zomaar gekopieerd worden naar andere landen. Op het congres Going Dutch wordt gekeken naar mogelijkheden en voorwaarden om de Nederlandse benadering toe te passen in andere landen. Aan het congres nemen zo n 175 parlementariërs, beleidsmakers, medewerkers van ontwikkelingsorganisaties en van partnerorganisaties deel, uit met name Aziatische en Afrikaanse landen.

De Rutgers Nisso Groep is het kenniscentrum seksualiteit. De Rutgers Nisso Groep staat voor behoud en verbetering van seksueel welzijn en reproductieve gezondheid, behoud van seksuele en reproductieve rechten en de emancipatie van bijzondere groepen. Vanuit deze filosofie ondersteunt de Rutgers Nisso Groep beleidsmakers en professionals met uiteenlopende interventieprogramma s en voorziet in hun informatie- en kennisbehoefte, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast verzorgt de Rutgers Nisso Groep uitvoerende taken zoals taakstraffen voor jeugdige zedendelinquenten of trainingen voor hulpverleners.

Youth Incentives is binnen de Rutgers Nisso Groep het internationale centrum voor jongeren en seksuele gezondheid. Youth Incentives is een vierjarig project dat wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Youth Incentives ondersteunt overheden en organisaties in ontwikkelingslanden in het promoten en implementeren van succesvolle programma s voor jongeren op het gebied van seksualiteit, gebaseerd op de Nederlandse benadering.

The World Population Foundation (WPF) is een not-for profit organisatie die zich inzet voor de rechten en voorzieningen om vrouwen, mannen en jongeren in ontwikkelingslanden vrij en verantwoord te kunnen laten beslissen over hun seksuele leven en kindertal. WPF steunt lokale organisaties in ontwikkelingslanden bij projecten om deze vrije keuze mogelijk te maken. WPF doet dit door de capaciteit van lokale organisaties te versterken en door het bieden van advies en trainingen.


---