Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Op 9 maart naar Den Haag

Op 9 maart houden de CG-Raad en verschillende lidorganisaties, waaronder de VSN, een protestactie in Den Haag tegen de Valys-plannen van staatssecretaris Ross. De VSN roept haar leden op om dinsdag massaal naar Den Haag te gaan.

Op 19 februari maakte staatssecretaris Ross bekend dat mensen met een handicap vanaf 1 april op rantsoen gaan. Zij krijgen dan op jaarbasis nog maar 350 kilometer voor 'bovenregionaal vervoer'. In eerdere nieuwsberichten op deze site kunt u daar veel meer over lezen. Waarschijnlijk wordt op dinsdagavond een spoeddebat over dit onderwerp gehouden. Zeker is dit echter nog niet. Wat wel zeker is, is dat op dinsdagmiddag mede namens de VSN een petitie wordt overhandigd aan de Tweede Kamer. En daar wil de VSN graag zoveel mogelijk betrokkenen bij aanwezig hebben.

Protestbijeenkomst op dinsdag 9 maart
De organisaties die aan de actie meedoen vragen zoveel mogelijk mensen om op 9 maart naar Den Haag te komen. De protestbijeenkomst is op het Plein bij het Tweede Kamergebouw van 13.00 tot 14.00. Tijdens de bijeenkomst wordt een petitie aangeboden aan leden van de vaste kamercommissie voor VWS. Hoe u naar Den Haag komt maakt niet uit, maar reserveer trein of Traxx tijdig! Zelf gezamenlijk vervoer organiseren of met eigen vervoer komen kan natuurlijk ook. Aangezien Utrecht CS een knooppunt en knelpunt in het vervoer naar Den Haag CS is zijn ook daar mensen van de organisatie aanwezig om iedereen zo snel mogelijk verder richting Den Haag te helpen. Het is absoluut niet de bedoeling om problemen te veroorzaken in het treinverkeer. Aan de andere kant is het niet uitgesloten dat er vertragingen optreden, wanneer heel veel mensen met een rolstoel tegelijk naar Den Haag reizen.
Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen in Den Haag belanden! Het is natuurlijk niet erg wanneer u onderweg hoorbaar en zichtbaar aanwezig bent en spandoeken en andere protestartikelen worden warm verwelkomd. Toon u in ieder geval strijdbaar. Het gaat immers om een heel belangrijke voorziening.

Praktische informatie
De demonstratie begint om 13.00 op het Plein (zo heet het plein voor de tweede kamer). U kunt hier op eigen gelegenheid heen gaan (er is een parkeergarage onder het Plein, maar deze is vaak vol ). Komt u met de trein, dan staan er op Den Haag CS mensen van het actiecomité om indien nodig de weg te wijzen of te begeleiden naar het plein.

De organisatie probeert op het plein een paar mobiele aangepaste toiletten te regelen, maar houd er rekening mee dat de actie in Den Haag (zeker qua temperatuur) geen toppunt van comfort zal zijn. De stationshal van de NS, de Tweede Kamer, en het op twee minuten van het Binnenhof gelegen stadhuis, hebben alle slechts één invalidentoilet, maar dat is dan wel binnen. De actie 's middags eindigt om 14.00 uur.

Het debat
Het debat over Valys wordt mogelijk op 9 maart 's avonds vanaf 19.30 uur gehouden. Zodra de datum en tijd definitief vaststaan, melden we dat op de site. Het is belangrijk dat daar ook veel mensen bij aanwezig zijn. Het actiecomité hoopt dan ook dat zoveel mogelijk mensen dit debat bij kunnen wonen. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, omdat het debat waarschijnlijk niet in de plenaire zaal plaatsvindt
Het actiecomité kan niet zorgen voor onderdak in de tijd tussen de actie en het debat. Daar moet u zelf voor zorgen. Wilt u het debat meemaken, dan moet u dus wat uurtjes zelf overbruggen. In de omgeving van het Plein zijn wel verschillende horeca-gelegenheden. Het debat kan een paar uur duren, de eindtijd staat niet vast. Houd daar rekening mee in verband met het plannen van de terugreis!

Kijk ook op de site van de CG-raad

Dossier Valys
04 maart 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400