UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Kennisbeurs inspectiemethoden regionale waterkeringen

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het kennisinstituut van de waterschappen, belegt op dinsdag 9 maart aanstaande een kennisdag Waterkeringbeheer en Inspectiemethoden. Ruim dertig ingenieursbureaus, onderzoeksinstituten en fabrikanten/leveranciers presenteren en demonstreren tijdens deze 'beurs' voor waterbeheerders allerlei technieken ter mogelijke aanvulling van de visuele inspecties van met name regionale waterkeringen, in het bijzonder de veenkades. Voorbeelden zijn remote sensing technieken en UV-luchtfotografie.

De kennisdag vindt plaats vanaf 10.00 uur in het Aviodrome te Lelystad. De beurs wordt gehouden in het kader van de lopende onderzoeken onder regie van de STOWA naar de effecten van grote droogte op regionale waterkeringen. Extreme droogte leidde vorig jaar zomer tot de dijkafschuiving bij Wilnis.

Deskundigen hebben zich de afgelopen maanden veelvuldig gebogen over de relatie tussen droogte en de stabiliteit van regionale waterkeringen, met name die van veenkades. Vrij algemeen is de conclusie dat visuele inspecties van waterkeringen de belangrijkste manier blijven om dijken te controleren.

Technische inspectiemethodes kunnen de inspecties met het geoefende, blote oog met andere woorden niet vervangen. Ze kunnen in een aantal gevallen mogelijk wel aanvullende gegevens verschaffen. Probleem is daarnaast dat dergelijke technieken vaak (nog) niet zijn toegespitst op gebruik in het in het beheer van de waterkeringen.

De kennisbeurs omvat niet alleen demonstratiestands. Er is de hele dag door sprake van sessies met toespraken. Rijkswaterstaat en voorzitter S. Schaap van de Unie van Water-schappen voeren aan het begin van de middag het woord.