VER. VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN
http://www.debibliotheken.nl

Kinderen chatten bij de bieb met ESA-astronaut André Kuipers

Hoe zou het zijn om in het heelal rond te zweven? André Kuipers, de Nederlandse ESA-astronaut die in april 2004 de ruimte in gaat, beantwoordt op 9 maart deze en andere vragen van kinderen in 37 bibliotheken in Nederland. Op dit moment bereidt André Kuipers zich in kosmonautencentrum Sterrenstad voor op zijn ruimtemissie in april. In Sterrenstad, bij Moskou, zal hij de vragen hoogstpersoonlijk via internet beantwoorden. Dat doet hij met plezier, want Kuipers was zelf als kind al helemaal weg van ruimtevaart.

Deelnemende bibliotheken
De bibliotheken die op 9 maart aan de vraag- en antwoordsessie deelnemen zijn: Amsterdam, Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Beverwijk, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Heerlen, Helmond, Hilversum, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht, Venlo, Weert en Zoetermeer.

De webchat duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Inloggen op de sessie is alleen mogelijk vanuit de deelnemende bibliotheken. De vragen en antwoorden zijn achteraf op het web te zien via www.esa.int/delta. Op deze website en de speciale 'Zeg het ISS' website www.esa.int/zeghetiss is alle informatie over de vlucht van André Kuipers te vinden.

Wedstrijd
Als Kuipers in april in de ruimte is, zal hij ook live met een aantal kinderen praten. Onder de naam Zeg het ISS organiseert ESA een wedstrijd gericht op schoolklassen in het basisonderwijs. De winnaars van deze wedstrijd mogen hun vragen aan André Kuipers stellen als hij in de ruimte is. Het contact zal plaatsvinden vanuit Space Expo in Noordwijk met behulp van amateurradio. Aanmelden voor Zeg het ISS is mogelijk tot 22 maart.

---

/////