Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Gehandicapten demonstreren massaal tegen Valys

Honderden mensen met een chronische ziekte of handicap demonstreren dinsdag 9 maart in Den Haag tegen het nieuwe bovenregionale vervoerssysteem Valys. Mensen met een beperking zijn furieus omdat dit systeem een drastische inperking van hun mobiliteit betekent. Tijdens de bijeenkomst wordt op het plein voor de Tweede Kamer een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie van VWS.

De gehandicapten- en ouderenorganisaties hebben de afgelopen weken duizenden telefoontjes, brieven en emails ontvangen van zeer ongeruste mensen over Valys. Per 1 april draagt Connexxion het bovenregionaal vervoer over aan Transvision. Daarmee wordt ook het aantal kilometers dat mensen mogen reizen per taxi of rolstoelbus aan banden gelegd (700 km per jaar voor mensen die niet per trein kunnen reizen en 350 km voor mensen die dat nog wel kunnen). Voor veel mensen met een handicap is het onmogelijk om normaal gebruik te maken van het openbaar vervoer. Driekwart van de stations en vrijwel alle bussen en trams zijn ontoegankelij. Daarnaast kan met Valys de begeleider niet meer gratis meereizen. Bovendien is er straks geen ketenmanager meer die de ritten van reizigers coördineert.

De demonstratie begint om 13.00 uur en duurt tot 14.00 uur op het plein voor de Tweede Kamer. Het spoeddebat over Valys start waarschijnlijk om 18.30 uur in de Grote Zaal van de Tweede Kamer.

De demonstratie is een initiatief van onder meer de gezamenlijke gehandicaptenorganisaties en ouderenorganisaties: Actiegroep Geen Valys, CG-Raad, VSN, ANGO, BOSK, Nebas, FSB, FvO, CSO en Makkers Unlimited.
---