ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Bouwsector voor carpoolen naar Financiën

Persbericht

5 maart 2004

Bouwsector voor carpoolen naar Financiën

De werknemers- en werkgeversorganisaties in de bouw voeren gezamenlijk actie om het succesvolle carpoolen in de bouw te kunnen voortzetten. Gevreesd wordt dat door de recente belastingmaatregelen meer bouwmedewerkers met eigen vervoer naar het werk zullen gaan, met als gevolg meer files en een grotere CO2-uitstoot.
FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV, Het Zwarte Corps en alle werkgeversverenigingen die via het AVBB betrokken zijn bij de Bouw-CAO doen een dringend beroep op het ministerie van Financiën en het Kabinet om de al jaren goed functionerende carpoolregeling te behouden. Een delegatie van werknemers- en werkgeversorganisaties voert op 9 maart aanstaande overleg met Financiën.

De bouw is één van de weinige sectoren waar het carpoolen daadwerkelijk succes heeft. Naar schatting 30.000 werknemers reizen dagelijks met een privé-auto gezamenlijk naar en van het werk. Dit aantal neemt af door de nieuwe belastingmaatregelen waarbij aan de chauffeur nog maar 18 eurocent onbelast mag worden vergoed, in plaats van 28 eurocent voorheen. Het Kabinet zegt het gezamenlijk rijden te willen bevorderen, maar in de bouw hebben de kabinetsmaatregelen het tegenovergestelde effect. Openbaar vervoer is geen optie: gezien de locatie van bouwplaatsen en de werktijden biedt dat werkgevers geen alternatief voor het eigen vervoer. Daarom vinden de organisaties van werkgevers en werknemers in de bouw dat het succesvolle carpoolen overeind moet blijven.

---


----