Gemeente Voorburg-Leidschendam


Inspraak op sportvisie van start

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 05 maart 2004

Op 24 februari heeft het college de beleidsvisie op sport vastgesteld. In de nota wordt een algehele visie gegeven op de hele sport in Leidschendam-Voorburg. De missie die ten grondslag ligt aan de visie luidt: de gemeente Leidschendam-Voorburg streeft naar versterking en verbreding van de sportinfrastructuur, opdat inwoners worden uitgenodigd en gestimuleerd tot (betrokkenheid bij) sporten en bewegen en tevens een bijdrage geleverd kan worden aan maatschappelijke doelstellingen. Het college nodigt de sportverenigingen van Leidschendam-Voorburg uit om vanaf 16 maart schriftelijk, per e-mail of mondeling te reageren op de sportvisie. De visie ligt vanaf 16 maart ter inzage bij de beide Servicecentra, maar is vanaf 9 maart al opvraagbaar op www.leidschendam-voorburg.nl.

Tien doelstellingen, twee uitwerkingen
De beleidsvisie valt uiteen in 10 doelstellingen:


1. versterking van de sportverenigingen

2. verbreding van de sportfunctie

3. versterking van de sportaccommodaties

4. privatisering van de sportaccommodaties

5. multifunctione(e)l(er) gebruik van de sportaccommodaties
6. sportief (mede)gebruik van de openbare ruimte
7. transparante en kostendekkende tarieven

8. subsidiegrondslagen en normen

9. monitoring van de sportmonitor, exploitatie en privatisering
10. een goede communicatiestructuur.

Elk van de 10 bovenstaande doelstellingen krijgen een eigen uitwerking in een ambtelijke werkgroep, onder leiding van een projectleider. Op dit moment zijn er al uitwerkingen voor twee van de tien doelstellingen, namelijk doelstelling 3. (versterking van de sportaccommodaties) en doelstelling 4. (privatisering van de sportaccommodaties). Aan het eind van deze twee uitwerkingsplannen staan beslispunten en principebesluiten. Voorbeelden hiervan zijn
* met betrekking tot de sportvelden: beheer en exploitatie van sportparken worden per sportpark geprivatiseerd
* met betrekking tot de kleedaccommodaties: het eigendom ervan over te dragen aan de hoofdgebruikers. Het kleine en dagelijkse onderhoud gaat over naar de verenigingen binnensportaccommodaties: privatisering van het beheer en de exploitatie.

Het gaat hier voorlopig om een denkrichting. De uitwerking van deze denkrichting, bijvoorbeeld in een kostenplaatje, is bepalend voor de haalbaarheid ervan. Op sportgebied zijn er namelijk veel meer wensen dan er geld beschikbaar is; deze financiële beperking speelt in de uitwerkingsplannen een belangrijke rol.

Inspraak
De sportvisie staat op maandag 15 maart ter kennisneming op de agenda van de commissie Maatschappelijke Activiteiten. Van dinsdag 16 maart tot en met vrijdag 16 april loopt er een inspraakprocedure over de sportvisie in het algemeen en de twee uitgewerkte doelstellingen. Reageren op de sportvisie kan schriftelijk, maar natuurlijk ook per e-mail vanaf de website. Voor wie mondeling wil reageren op de sportvisie, wordt er op dinsdag 13 april een inspraakavond gehouden. Vanaf dinsdag 9 maart is de sportvisie opvraagbaar in het raadsinformatiesysteem van www.leidschendam-voorburg.nl, en vanaf 16 maart ligt de visie ter inzage in de beide Servicecentra. Na afloop van de inspraakprocedure beoordeelt het college in een eindverslag de reacties en bepaalt óf en hoe de visie aanpassing behoeft.