Gemeente Utrecht

Uitnodiging om krachten te bundelen voor wederopbouw Al Hoceima

De gemeente Utrecht nodigt Marokkaanse organisaties of contactpersonen uit voor een gesprek over hulp bij de wederopbouw in het rampgebied van Al Hoceima. Dit gesprek zal plaatsvinden op dinsdag 9 maart om 20.00 uur in het Stadhuis. Het doel van het gesprek is om met alle aanwezigen na te gaan hoe de krachten te bundelen om vanuit Utrecht te helpen bij de wederopbouw in het getroffen gebied in Noord-Marokko. Een gezamenlijke actie kan wellicht meer betekenen voor de slachtoffers, door bijvoorbeeld een concreet project op te zetten of te steunen.

Vanuit Utrecht kunnen we geen directe rol vervullen bij de eerste fase van dringende noodhulp. Daarvoor zijn organisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan beter geschikt en beter toegerust.

Maar de gemeente is wel van plan om een substantieel bedrag beschikbaar te stellen voor de hulp aan de wederopbouw in het rampgebied van Al Hoceima. De gemeente streeft naar bundeling van krachten met het platform Nederland-Marokko alsook met de Utrechtse organisaties, die zich willen inzetten voor de hulp bij de wederopbouw.

De gemeente Utrecht is lid van het gemeentelijk platform Nederland-Marokko, waarvan 16 Marokkaanse en 16 Nederlandse gemeenten deel uitmaken. Dit platform maakt een inventarisatie van een aantal urgente hulpprojecten. Deze lijst is binnenkort bij ons bekend en daaruit zou een keuze kunnen worden gemaakt voor een Utrechts project.

Op 9 maart zullen burgemeester Brouwer-Korf en wethouder Verhulst voor internationale samenwerking nagaan of de aanwezige particuliere organisaties en contactpersonen bereid zijn om een tijdelijk stedelijk comité te vormen, dat zich in samenspraak met de gemeente wil inzetten voor een gemeenschappelijk wederopbouwproject in Noord Marokko.

Noot voor de media:
De gemeente heeft voor deze bijeenkomst de bij de gemeente bekende Marokkaanse organisaties of contactpersonen van Marokkaanse organisaties rechtstreeks voor dit gesprek uitgenodigd. Ook vertegenwoordigers van Marokkaanse organisaties, die niet rechtstreeks zijn uitgenodigd, of vertegenwoordigers van betrokken autochtone organisaties, zijn welkom bij dit gesprek. Evenals de media.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuurscommunicatie, 030-286 10 15 of 06 250 32 739.

Utrecht, 5 maart 2003.