VER. SPIERZIEKTEN NEDERLAND

Baarn, 8 maart 2004

Dinsdag 9 maart protestactie tegen vervoersplannen staatssecretaris Ross

Tweede kamer en ministerie bedolven onder email

Tijdens een protestdemonstratie op dinsdag 9 maart voor het gebouw van de Tweede Kamer bieden mensen met een handicap het parlement een petitie aan tegen de vervoersplannen van staatssecretaris Ross van VWS. De staatssecretaris wil het aantal kilometers dat mensen met een handicap kunnen reizen beperken tot 350 kilometer per jaar. Mensen met een handicap zijn verbijsterd over deze maatregel. Terwijl de Nederlandse overheid zegt te streven naar integratie en participatie van deze groep, heeft deze maatregel precies het tegengestelde effect: een kille en ondoordachte bezuinigingsmaatregel.

Een grote groep patiëntenorganisaties, waaronder de Vereniging Spierziekten Nederland en de CG-raad, hebben de plannen van de staatssecretaris fel bekritiseerd. Er is zelfs via internet spontaan een actiegroep ontstaan: Geen Valys. - Valys is de naam van het nieuwe vervoerssysteem van de staatssecretaris.
De VSN heeft eind februari mensen opgeroepen om via email hun zorgen aan de staatssecretaris en de politieke partijen kenbaar te maken. Hier is massaal gehoor aan gegeven. De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd, dat wellicht gehouden gaat worden op dinsdagavond 9 maart. Voorafgaand aan dit debat willen de samenwerkende patiëntenorganisaties hun bezwaren nogmaals duidelijk maken aan de Tweede Kamer. De petitie wordt aangeboden door de voorzitter van de CG-Raad, Jan Troost.

De patiëntenorganisaties vinden de plannen van staatssecretaris Ross slecht doordacht en getuigen van een nietsontziende bezuinigingsdrift. De staatssecretaris gaat er in haar plannen van uit dat mensen met een handicap massaal gebruik gaan maken van de trein. Helaas is bijna tachtig procent van alle stations ontoegankelijke of onbruikbaar voor rolstoelers. Verder is het reizen van en naar een station niet goed te plannen, omdat de taxibusjes vaak rijden met vertragingen van een half uur tot een uur. Tenslotte is voor veel mensen met een spierziekte een dergelijk reis met diverse overstappen fysiek onmogelijk.

Zouden de plannen van de staatssecretaris doorgaan, dan betekent dat een regelrechte ramp voor mensen met een handicap. Vooral voor jong gehandicapten en mensen op het platteland zullen de gevolgen van deze maatregelen ingrijpend zijn. Ook zullen veel mensen geen gebruik meer kunnen maken van belangrijke activiteiten van de patiëntenorganisaties, zoals lotgenotencontact en patiëntenbijeenkomsten. De Vereniging Spierziekten Nederland hoopt dan ook dat de Tweede Kamer de staatssecretaris weer op het juiste spoor terug kan brengen. De actie wordt onder andere ondersteund door Actiegroep Geen Valys, CG-Raad, VSN, ANGO, BOSK, Nebas, FSB, FvO, CSO en Makkers Unlimited.

Mededeling voor de pers,