Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Tekst van de petitie over Valys

Deze petitie wordt op 9 maart aangeboden aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS

Petitie tegen beperking mobiliteit van mensen met beperkingen

Den Haag, 9 maart 2004

Aan de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS

Geachte leden,

De wijzigingen in het bovenregionaal vervoer gehandicapten, die staatssecretaris Ross-Van Dorp per 1 april wil invoeren, hebben catastrofale gevolgen voor mensen die noodgedwongen zijn aangewezen op een aanvullend systeem voor bovenregionaal vervoer.

Het nieuwe systeem (Valys), betekent een drastische inperking van de mobiliteit van mensen met een beperking, mensen met een chronische aandoening en ouderen en druist daarmee volledig in tegen alle beleidsvoornemens gericht op integratie en participatie van gehandicapten en chronisch zieken.

De belangenorganisaties van mensen met een handicap en de ouderenorganisaties hebben zich altijd verzet tegen een regeling die de reisbehoeften van mensen met een beperking negeert. Normaal sociaal en recreatief vervoer naar ouders, vrienden, vrijwilligers activiteiten of verenigingen worden enorm beperkt. Dit is volstrekt onaanvaardbaar.

Het opleggen van een limiet aan het aantal kilometers doet ernstig afbreuk aan het uitgangspunt dat mensen met een handicap volwaardig aan de samenleving moeten kunnen deelnemen en druist in tegen de gelijke behandeling van mensen met een functiebeperking.

In de nieuwe regeling zijn ook de OV-belegeiderskaart en de NS-kortingskaart niet meer bruikbaar. Wij vinden dat mensen die zijn aangewezen op het bovenregionaal vervoer gehandicapten tegen dezelfde kosten als gebruikelijk moeten kunnen reizen.

Waar mogelijk maken mensen met beperkingen ook gewoon gebruik van het reguliere openbaar vervoer. Door de ontoegankelijkheid van 73% van de stations, en de meeste bussen, is dat in vele gevallen onmogelijk. Het ketenmanagement is daarom vrijwel onrealiseerbaar en dit probleem mag nooit in de schoenen van de gebruikers geschoven worden. Een betaalbaar en adequaat aanvullend vervoer moet daarom beschikbaar zijn.

De Tweede Kamer spreekt zich op zeer korte termijn uit over de nieuwe regeling BVG. Wij vragen u om niet in te stemmen met het voorstel van de staatssecretaris en deze te vragen te komen met een gewijzigd voorstel dat tegemoet komt aan de bezwaren zoals gesteld.

Bij deze petitie zijn kopieën van brieven gevoegd die de koepelorganisaties en afzonderlijke belangenorganisaties aan de staatssecretaris van VWS en aan u hebben verzonden.

Hoogachtend,

Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), namens zijn ruim 100 lidorganisaties

Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO)

Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO)

Federatie van Ouderverenigingen (FvO)

Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang

Vereniging Spierziekten Nederland

BOSK, vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders

Nebas, Nederlandse Bond Aangepast Sporten

Multiple Sclerose Vereniging Nederland

Aktiegroep GeenValys

(Geplaatst: 8 maart 2004)
---