GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 maart 2004 15:34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Uitzetting zwaar-gehandicapte Iraanse man moet gestopt

( 8 maart 2004)

Kamervraag

Marijke Vos heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Verdonk over de uitzetting van een zwaar gehandicapte Iraanse man uit het Onderzoekscentrum Eindhoven. De man verbleef reeds enige tijd in het OC Eindhoven omdat zijn gezondheidstoestand de terugreis naar Iran niet toestond. Ondanks het feit dat de man door een dwarslaesie en epilepsie nauwelijks zichzelf kan redden, wordt de Iraniër op straat gezet. Marijke Vos vraagt om opheldering waarom uitzetting plaatsvindt, ondanks het unanieme verzet van de behandelende artsen van de man.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de uitzetting van een gehandicapte man


1. Klopt het dat u voornemens bent morgen, 9 maart 2004, de heer A.H. (IND nr. 0110.2980.84, Crv nr. 200.751.0124) uit het OC Eindhoven te verwijderen?


2. Klopt het dat de heer A.H. zwaar functioneel beperkt is door een dwarslaesie, en te maken heeft met ernstige medische problemen (epilepsieaanvallen, katheder) waardoor uitzetting op grond van artikel 64 Vw 2000 tot nu toe niet kon plaatsvinden? Waarom is nu toepassing van artikel 64 Vw 2000 achterwege gebleven? Klopt het dat de betrokken behandelend specialisten van de heer A.H. unaniem uitzetting ten stelligste afraden? Zo ja, waarom wordt desalniettemin niet afgezien van uitzetting?


3. Klopt het dat de heer A.H. een beroep heeft gedaan op de 'schrijnende gevallen regeling'? Zo ja, wat was de reden van afwijzing? Ziet u, afgezien van het feit dat de heer A.H. uitgeprocedeerd is, in de zwaarte van de functionele beperkingen van de heer A.H. de schrijnendheid van zijn situatie in waardoor hij alsnog in aanmerking hoort te komen voor een verblijfsvergunning? Zo nee, waarom niet?


4. Valt te constateren dat de omstandigheden van de heer A.H. tot gevolg hebben dat de heer A.H. niet zijn eigen verantwoordelijkheden kan nemen om Nederland te verlaten? Zo nee, waarom niet? Vloeit hier ook niet uit voort dat van de heer A.H. in gemoede niet gevergd kan worden dat hij in de illegaliteit geraakt, waarin hij gezien zijn functionele beperkingen niet zal kunnen voorzien in zijn eigen levensbehoeften? Zo nee, waarom niet? Leidt uitzetting in dit geval niet tot inhumane toestanden? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u bereid in afwachting van de beantwoording van deze vragen de heer A.H. in de opvangvoorzieningen van OC Eindhoven te houden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -