Gemeente Oirschot

Welstandsnota maakt beleid transparanter

Volgens de nieuwe Woningwet moeten gemeenten die een welstandsbeleid willen voeren een eigen welstandsnota maken. Die nota moet ervoor zorgen dat het welstandsbeleid transparanter wordt, zodat burgers makkelijker kunnen zien welke regels op hun pand van toepassing zijn. De conceptnota van de gemeente Oirschot ligt ter inzage bij de centrale balie.

Welstandsnota

Op 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Daarin zijn onder meer de nieuwe regels voor het aanvragen van een bouwvergunning opgenomen. Ook schrijft de Woningwet nieuwe regels voor de welstandszorg voor. Gemeenten die welstandsbeleid willen voeren, zijn voortaan verplicht om een eigen welstandsnota te maken. Welstandsbeleid wil eigenlijk zeggen dat er eisen worden gesteld aan het uiterlijk van bouwwerken; zo moet een bouwwerk bijvoorbeeld goed in de omgeving passen. Tot op heden was het voor een burger die wilde bouwen vaak onduidelijk aan welke eisen voldaan moest worden. In de Welstandsnota worden die eisen duidelijk omschreven, zodat het voor iedere burger helder is waaraan zijn bouwwerk getoetst wordt. Aan de toetsing zelf verandert eigenlijk niks; de nota is alleen bedoeld om de manier van toetsen inzichtelijker te maken.

Inhoud nota

De welstandsnota van de gemeente Oirschot bestaat uit vier delen. In het eerste deel, de raamwerknota, worden de juridische kaders aangegeven: wie is waarvoor bevoegd, hoe verloopt de procedure enzovoort. Vervolgens volgt een algemeen inhoudelijk deel, waarin het toetsingskader omschreven wordt en wordt aangegeven hoe de welstandscommissie een bouwwerk bekijkt. Daarna volgt een nota `deelgebieden' en een nota `gebiedstypen'. In deze twee nota's wordt de gemeente opgedeeld in vijf verschillende deelgebieden: de kernen van de dorpen zijn elk een apart deelgebied en ook het buitengebied vormt een deelgebied. Binnen die gebieden wordt exact aangegeven welke criteria waar gelden. U zult begrijpen dat er in de historische kern van Oirschot bijvoorbeeld zwaardere eisen gelden dan in een nieuwere wijk. Voor het buitengebied geldt overal hetzelfde toetsingsniveau, met uitzondering van buurtschap Straten en de landgoederen Baest, 's-Heerenvijvers en Heerebeek. Oirschot kent ook twee `toetsingsvrije' gebieden, namelijk de binnengebieden van de Stille Wille en de Legerplaats Oirschot.

Ter inzage

De welstandsnota is in concept gereed, en ligt momenteel ter inzage bij de centrale balie. U kunt de nota hier bekijken, en eventueel uw zienswijze kenbaar maken. De inzagetermijn loopt nog tot en met 23 maart aanstaande. Overigens zal de definitieve welstandsnota straks steeds bij de centrale balie te raadplegen zijn. Als u gaat bouwen kunt u de nota bekijken; u kunt hierin precies zien welke criteria van toepassing zijn op de plek waar u wilt bouwen. Wel zo handig om dit vooraf te weten!