Dienstenbond CNV

Doorbraak in CAO Architecten nog ver te zoeken
09-03-2004

Twee onderhandelingsrondes kort na elkaar hebben nog geen doorbraak opgeleverd voor de CAO Architecten. In de onderhandelingen op 27 februari en 2 maart jongstleden hebben we helaas nog geen knopen kunnen doorhakken.

Wel of geen definitieve regeling kinderopvang? Met de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang op de stoep (invoering vanaf 1 januari 2005), moet de branche de keuze maken of zij mee wil doen met de rest van het Nederlandse bedrijfsleven, of in de achterhoede wil blijven. In veel bedrijfstakken is kinderopvang goed geregeld met een systeem dat toegankelijk is voor iedereen. In de architectenbranche geldt enkel de CAO-afspraak dat de werkgever een bijdrage zal geven in geval van kinderopvang. De hoogte van de bijdrage is niet bepaald. Dat betekent in de praktijk dat het ene bureau het heel goed heeft geregeld, terwijl het andere bureau de opvang feitelijk ontmoedigt. De nieuwe wet biedt volgens de CNV Dienstenbond een goed startmoment om ook voor alle medewerkers bij architectenbureaus een heldere regeling te introduceren met gelijke rechten en plichten voor iedereen.

Ziektekosten & Pensioen
Wel of geen structurele compensatie voor de gestegen pensioenpremie en ziektekosten? Wij willen op beide onderwerpen tot structurele compensatie komen. Waar het om gaat is dat er voortdurende kostenstijgingen zijn, die de netto-maandlasten opstuwen. Voor de gestegen kosten van pensioen, willen we daarom het deel dat werknemers betalen verkleinen. Voor de gestegen ziektekosten (particulier en ziekenfonds) willen we een structurele bijdrage van de werkgever, die in euros voor iedereen gelijk is. De BNA zoekt het, tot nu toe, vooral in een eenmalige compensatie.

Andere onderwerpen
De herhaalde inzet van de BNA om 5 mei als jaarlijks doorbetaalde vrije dag te schrappen, is ook dit jaar gestrand. De BNA heeft het voorstel van tafel gehaald.
Een nieuw voorstel van de BNA, betreft het schrappen van een aantal bijzonder verlof categorieën (artikel 20). De BNA zet daar tegenover een uitbreiding van het vakantietegoed. Hierover zijn nog geen conclusies getrokken omdat de prijs wel in evenwicht moet zijn met de rechten die je opgeeft. Ook dient nauwkeurig te worden bepaald welke categorieën buitengewoon verlof dan uit de CAO worden verwijderd. De BNA lijkt bereid tot een verhoging te komen van de bijdrage voor loopbaanoriëntatie in de situatie zoals omschreven in artikel 33 b lid 2.

Modernisering van de CAO
Zoals eerder aangekondigd, is er beraad geweest tussen de ondernemingsraden in de architectenbranche en vakbonden, om te discussiëren over het thema 'Modernisering van de CAO'. Met name lag op tafel de wens van de BNA om CAO-onderwerpen meer op bureauniveau te kunnen regelen. Van de circa 30 uitgenodigde ondernemingsraden waren er op 17 februari helaas een beperkt aantal aanwezig. De wel aanwezige ondernemingsraden waren echter zeer terughoudend om onderwerpen uit de CAO voortaan op bureau-niveau te regelen. Deze uitslag hebben we ook besproken met de BNA. Mede hierdoor zijn de ambities voor de komende CAO in ieder geval behoorlijk teruggeschroefd. Voor de komende CAO zal vooral worden ingezet op het verbeteren van de leesbaarheid van de CAO (hoofdstukindeling en de plaats van artikelen). Tamelijk onschuldig dus.

Vervolg
De onderhandelingen zullen worden voortgezet op 25 maart aanstaande. Na afloop zullen we u uiteraard weer berichten.

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze Info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.