Dienstenbond CNV

Aanvullende afspraken over ploegendiensten bij Fruitmasters 09-03-2004

Op dinsdag 2 maart jl. hebben de leden van de bond een toelichting gehad op de afspraken over het (al dan niet) werken in ploegendiensten en verschoven diensten. Tijdens die ledenvergaderingen kwamen nog een aantal vragen naar voren, waarvoor nu aanvullende afspraken zijn gemaakt.

In de eerste plaats moest de vrijwilligheid duidelijker naar voren komen in het convenant. In de tekst die er nu ligt, staat 'deelname op vrijwillige basis'. Dit geldt voor alle werknemers die op 1 september 2003 in dienst waren van de veiling.

Verder gaan de gemaakte afspraken ook gelden voor de afdelingen Keur en Expeditie. Omdat op deze afdelingen al sinds enkele jaren gewerkt wordt met verschoven diensten en hier al een bepaalde vorm voor hebben gevonden, is het belangrijk om voor die bijzondere situatie nog even te bevestigen dat dat wat nu geldt, blijft gelden. In het convenant staat nu 'bestaande afspraken met betrekking tot verschoven diensten voor de afdelingen keur en expeditie worden gerespecteerd, tenzij de nieuwe afspraken naar het oordeel van de werknemer beter zijn'. Met andere woorden: voor deze werknemers blijft alles zoals het nu ook is, behalve als u zelf vindt dat de nieuwe afspraken beter voor u zijn. Voor advies kunt u altijd bellen of mailen met de bond.

Geen gedwongen keuze
Ook werd nog gevraagd hoe het zit met de werknemers die niet in ploegen- en/of verschoven diensten werkzaam willen zijn en die nu om 7.30 uur (of 6.30 uur) beginnen. Deze werknemers kunnen gewoon op die tijdstippen blijven beginnen. Er zal dus geen sprake zijn van een min of meer door de situatie gedwongen keuze voor ploegendienst; de huidige regelingen worden en blijven gerespecteerd.

De leden hebben zich in overgrote meerderheid uitgesproken vóór het bereikte akkoord. Met name het punt van de vrijwilligheid bleek daarbij een belangrijke afspraak. Binnenkort zal het convenant worden ondertekend door zowel de veiling als de bond. Ook zal aan alle werknemers van de veiling door de directie worden uitgelegd wat de afspraken zijn die gemaakt zijn.

Vakbondsvoordeel
In de afgelopen weken heeft u daadwerkelijk kunnen merken wat het voordeel is van het vakbondslidmaatschap. Niet alleen werd u geïnformeerd en kon u uw stem laten horen tijdens de onderhandelingen, maar ook kon u als vakbondslid tijdens werktijd naar de vergadering van bond om uitleg te krijgen over de gemaakte afspraken en om te laten weten of u het er wel of niet mee eens was. De mening van de leden van de bond wordt gehoord.

Wil uw collega ook gehoord worden? Laat hij of zij zich aanmelden bij de bond. Dan telt zijn of haar stem de volgende keer ook mee!