Politie Groningen

Persberichten dinsdag 9 maart 2004

Provincie Groningen 09-03-2004 -

Groningen: Snelheidscontroles
Op de Ulgersmaweg zijn maandagmorgen 341 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 21 te hard. De hoogst genoteerde reed 79 km/u waar maximaal 50 was toegestaan. Op de Friesestraatweg waar eveneens maximaal 50 km/u is toegestaan, zijn maandagmiddag 360 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 29 te hard. De hoogst genoteerde reed 70 km/u. Op de Rigaweg werden maandagmiddag 542 voertuigen gecontroleerd (50 km/u). Daarvan reden er 36 te hard (hoogste 71 km/u).

Groningen: bromfietscontrole
Bij een bromfietscontrole in de omgeving van het Damsterdiep en de Beijumerweg zijn maandag 16 bromfietsers bekeurd. In 8 gevallen was er sprake van een te hoge constructie snelheid. Verder werden overtredingen geconstateerd als geen gele plaat (3), geen certificaat (2), geen verzekering (2) en geen helm (1).

Groningen: alcomobilist weigert medewerking onderzoek
Een 42-jarige automobilist uit Groningen weigerde maandagmiddag om mee te werken aan een onderzoek naar zijn alcoholgebruik. Agenten constateerden dat de man op de Claremaheerd in de stad had gereden terwijl hij duidelijk onder invloed van alcohol was. Bij de eerste blaastest bleek hij ruim over de limiet te zitten, reden waarom, hij werd aangehouden en mee moest naar het politiebureau. Daar weigerde hij vervolgens mee te werken aan een vervolgonderzoek. De man kreeg een rijverbod. De politie maakt proces-verbaal op.

Finsterwolde: automobiliste onder invloed
Aan de Hoofdweg in Finsterwolde heeft de politie maandagnacht een 44-jarige vrouw uit Finsterwolde aangehouden. De vrouw reed in haar auto en bleek bij een verkeerscontrole onder invloed van alcohol te verkeren. Ze werd meegenomen naar het bureau en daar werd bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.23 promille gemeten. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Ze is na verhoor met een rijverbod van 5½ uur heengezonden.

Hoogezand: rijbewijs kwijt na te hard rijden
De politie heeft maandagavond aan de Industrieweg in Hoogezand het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Sappemeer ingevorderd. De man reed in een rij autos en haalde met hoge snelheid voor hem rijdende voertuigen in. Zijn snelheid werd daarbij vastgesteld op 109 km per uur, terwijl ter plaatse 50 mag worden gereden. De man kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs achterlaten.

Stadskanaal: baldadigheid
Wegens baldadigheid heeft de politie maandagavond aan de Gelderselaan in Stadskanaal een 17-jarige jongeman uit de plaats aangehouden. De verdachte had samen met een vriend twee winkelwagentjes uit een portiek meegenomen met de bedoeling om daaruit de 50 euromuntjes te verwijderen. Bij het wegrennen met de wagentjes werden ze betrapt en lieten ze de karretjes achter. Eén van de wagentjes rolde daarbij tegen een geparkeerde auto aan, die daardoor lichte schade opliep. De eigenaresse van de auto belde de politie en agenten namen de verdachte mee. Korte tijd later werd de tweede verdachte, een 15-jarige jongen uit Stadskanaal, door zijn vader aan het politiebureau gebracht. Beide knapen zijn na het afleggen van een verklaring overgedragen aan hun ouders. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hoogezand: man met pistool
De politie heeft maandagmiddag aan Gorecht-Oost in Hoogezand een 22-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man wilde bij een horecapand op zijn brommer wegrijden maar bedacht zich toen hij een politieauto zag. Korte tijd later werd de verdachte rijdend op zijn brommer door agenten aangetroffen. Hij droeg geen helm en bij controle bleek hij tevens niet in het bezit te zijn van een
bromfietscertificaat. Bij controle trof de politie in de helmbak van de brommer een pistool. Dat bleek bij onderzoek een niet van echt te onderscheiden nepwapen te zijn. De man werd aangehouden voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie en meegenomen naar het bureau. Na verhoor is de verdachte heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Heiligerlee: zangvogels in beslag genomen
De politie heeft maandagmiddag bij een woning aan Napels Oost in Heiligerlee 30 zangvogels in beslag genomen. De vogeltjes, sijzen, putters en groenlingen, werden tijdens een controle ongeringd aangetroffen in de volières van de 73-jarige bewoner van het pand. De politie voerde de controle uit na meldingen over het illegaal vangen van de zangvogels. Bij het onderzoek werden ook twee vangkooien aangetroffen. De verdachte weigerde aanvankelijk medewerking aan het onderzoek maar verleende na vordering van de politie toegang tot de volières, waarbij de volgens werden aangetroffen. Tijdens het verhoor van de verdachte gaf diens broer (leeftijd nog niet bekend) een trap tegen de transportkooi van de politie aan. Daardoor ontsnapte een deel van de in beslag genomen vogels. Uiteindelijk werden 10 putters, 5 sijzen en 1 groenling door de politie ondergebracht in een vogelasiel. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Naar de handelwijze van diens broer wordt een nader onderzoek ingesteld.

Wildervank: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Rijksweg N33 bij Wildervank is maandagmorgen een 42-jarige automobilist uit Kropswolde gewond geraakt. De man reed in zijn auto en kwam door nog onbekende oorzaak op de linker weghelft terecht. Daar kwam hij in botsing met een trekkeropleggercombinatie, bestuurd door een 51-jarige man uit Assen. Het slachtoffer kwam bekneld te zitten in zijn zwaar beschadigde auto en is door de brandweer met behulp van de bemanning van de traumahelikopter uit het wrak gehaald. De man is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. De vrachtwagenchauffeur liep geen letsel op. De auto van het slachtoffer is door een berger afgevoerd. De N33 is ruim 2 uur voor het verkeer afgesloten geweest.

Delfzijl: vrouw gewond
Een 40-jarige vrouw is maandagavond gewond geraakt bij een ruzie met haar vriend in hun woning aan de Polluxstraat in Delfzijl. Het slachtoffer en haar vriend (49) kregen om nog onbekende reden onenigheid. De ruzie liep zo hoog op dat ze elkaar te lijf gingen. De vriend greep daarbij naar een mes, waarmee hij het slachtoffer aan een hand verwondde. De vrouw moest voor behandeling worden overgebracht naar een ziekenhuis. Haar vriend is door de gewaarschuwde politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is in het kader van het project huiselijk geweld ingesloten voor nader verhoor. De politie onderzoekt de toedracht van de ruzie.

Onderdendam: dierenleed
De politie heeft maandagmiddag in samenwerking met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming proces-verbaal opgemaakt tegen een 72-jarige en een 75-jarige man, beiden uit Onderdendam. Beide mannen houden schapen waarvan een deel loopt op een weiland langs het Boterdiep Oostzijde in Onderdendam. Daar werd maandagmiddag een dood lam aangetroffen en tevens werd door politie en dierenbescherming geconstateerd dat aan vijf schapen met in totaal negen lammeren de nodige verzorging werd onthouden. De lammeren bleken verkleumd en aan een in barensnood verkerend schaap werd geen aandacht besteed. In overleg met de Officier van Justitie zijn de dieren in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres. Bij het woonadres van de verdachten werden nog eens vier koeien en dertien schapen met lammeren aangetroffen. Hiervoor hebben de verdachten geen vergunning. Ook voor deze overtreding van de Wet Milieubeheer maakt de politie proces-verbaal op.

Oude Pekela: automobilist aangehouden
De politie heeft maandagmorgen aan de Scheepvaartstraat in Oude Pekela een 40-jarige inwoner van de plaats aangehouden. De man reed in een auto terwijl zijn rijbewijs enkele dagen geleden door de politie is ingevorderd wegens rijden onder invloed. Ook bleek de auto van de verdachte bij onderzoek niet te zijn verzekerd. Ook daarvoor krijgt de man, evenals de 39-jarige eigenaresse van de auto, ook een bekeuring. De automobilist is na verhoor heengezonden.

Snelheidscontroles: maandag
Winsum: Provinciale Weg N361 Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1778 voertuigen, aantal overtredingen: 286, hoogst gemeten snelheid: 112 km.
Ten Post: Provinciale Weg N360 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 630 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 100 km.
Uithuizen: Provinciale Weg N363 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 384 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 104 km.
Warffum: Juffer Marthastraat (N363) Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 216 voertuigen, aantal overtredingen: 17, hoogst gemeten snelheid: 62 km.

Gordelcontroles: maandag
Zoutkamp: Panserweg Gecontroleerd: 64 autos; aantal overtredingen 1. Delfzijl/Appingedam: Kustweg/Provinciale Weg N360/Farmsumerweg Gecontroleerd: 70 autos, aantal overtredingen 8.