Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 maart 2004


Vragen van de leden Straub en Wolfsen (beiden PvdA) aan de Minister van Justitie


* Heeft u kennis genomen van het bericht dat twee boegbeelden van het Gevangeniswezen: de directeuren C. Boeij en J. van Huet worden ontslagen omdat zij het nieuwe sobere beleid van het ministerie van justitie niet steunen ?*


* Geeft dit bericht de waarheid weer? Zo nee, wat is die dan wel?


* Klopt het dat de aanleiding voor dit voorgenomen ontslag mede zijn grond vindt in wat zich afspeelde tijdens een informele, besloten bijeenkomst van hoge justitieambtenaren?


* Klopt het dat de heer Van Huet daar heeft gesproken als voorzitter van de landelijke vereniging van gevangenisdirecteuren?


* Is het correct dat aan beide directeuren een brief is gezonden waaruit zij kunnen afleiden dat justitie het dienstverband wil beëindigen?


* Bent u vooraf in kennis gesteld van dit voornemen?


* Zijn er pogingen ondernomen of nog gaande om tot normalisering van verhoudingen te komen? Zo neen, waarom niet?


* Welke ruimte is er voor ambtenaren om zich in- of extern kritisch te uiten over voorgenomen veranderingen in beleid?


* Wordt in het algemeen binnen DJI prijs gesteld op reacties van de werkvloer die aandacht vragen voor mogelijke onvolkomenheden in te verwachten gevolgen van voorgenomen beleid en wordt men daartoe ook aangemoedigd?


* Welk effect zal dit nieuws hebben op de verhoudingen binnen DJI juist in een tijd dat reorganisaties zich afspelen die voor onrust onder de medewerkers zorgen?


* Acht u het mogelijk dat het nieuws wordt gezien als een signaal naar de medewerkers onvoorwaardelijk mee te werken aan een koerswijziging in beleid, omdat een andere houding kan leiden tot beëindiging van het dienstverband?


* Trouw d.d. 6 maart 2004


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl