Openbaar Ministerie

Haarlem, 9 maart 2004

Geen strafvervolging brand Koningskerk

Het Openbaar Ministerie te Haarlem heeft kennisgenomen van het persbericht dat heden door de Arbeidsinspectie en de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid wordt uitgebracht.

Ten aanzien van de rol van het OM in deze geldt dat de betrokkenheid van het Haarlemse OM tweeërlei is. Het OM heeft destijds een proces-verbaal ontvangen van de regiopolitie Kennemerland met betrekking tot de oorzaak van de brand. Het OM heeft voorts een proces- verbaal ontvangen van de Arbeidsinspectie met betrekking tot de arbeidsrechtelijke aspecten in deze zaak.

Het proces-verbaal van de regiopolitie Kennemerland heeft uitgewezen dat van brandstichting geen sprake is geweest en dat de brand een gevolg is geweest van een technisch mankement, waarvoor geen verantwoordelijke valt aan te wijzen.

Het proces-verbaal van de Arbeidsinspectie heeft geen gedragingen aan het licht gebracht die een strafrechtelijk verwijt aan enig persoon of enige instantie inhielden.

De conclusie van het Openbaar Ministerie in deze is dan ook dat voor strafvervolging geen aanleiding is. De trajecten van preventie naar de toekomst en bestuurlijke afdoening liggen buiten de invloedssfeer van het Openbaar Ministerie.