Provincie Overijssel

Medisch Spectrum Twente: spoedeisende hulp moet in Oldenzaal gewaarborgd blijven

De provincie is van mening dat de onlangs gepresenteerde plannen van het Medisch Spectrum Twente (MST) het maximaal haalbare zijn op dit moment: dit met betrekking tot het profiel van de locatie Oldenzaal. Het college is blij dat met deze plannen een 7 x 24 uurs kliniek wordt behouden, maar vindt wel dat de spoedeisende eerste hulp in Oldenzaal gewaarborgd moet zijn.

Gedeputeerde Staten hebben zich al eerder bezig gehouden met het ziekenhuis in Oldenzaal. Op verzoek van de minister stelde de provincie in 2000 werkgroepen in. Op basis van deze groepen is het oude profiel door alle partijen vastgesteld. Begin 2003 liet het MST weten de locatie Oldenzaal in te willen richten als een short-stay-kliniek. GS heeft toen laten weten het hier niet mee eens te zijn. Nu kan GS de plannen wel ondersteunen, omdat met de huidige plannen de 7 x 24 uurs zorg behouden blijft. Voor het merendeel van de zorg kunnen de mensen gewoon in Oldenzaal terecht. Wel vindt GS dat er een goede 7 x 24 uurs spoedeisende hulp in Oldenzaal aanwezig moet zijn en gedeputeerde Ranter gaat er dan ook vanuit dat deze er ook bij de nieuwe plannen in Oldenzaal zal blijven. "Voor spoedeisende hulp moeten de mensen gewoon in Oldenzaal terecht kunnen", aldus de gedeputeerde.

"Het is jammer dat er wel extra klinische functies verdwijnen, maar de huidige plannen lijken op dit moment het maximaal haalbare te zijn. In Oldenzaal blijft een groot deel van de zorg bestaan. Ook voor een groot aantal, niet-complexe opnames kunnen de patiënten in Oldenzaal terecht en de spreekuren van de polikliniek worden steeds verder uitgebreid", vertelt Ranter. "Dit vindt de provincie belangrijk omdat ze zich inzet voor de spreiding en toegankelijkheid van de zorg. Het is goed dat er nu acceptabele plannen liggen voor het ziekenhuis in Oldenzaal en dat er nu weer rust en duidelijk komt voor de organisatie, maar vooral ook voor de zorgvragers en de rest van de bevolking in Oldenzaal en omgeving".

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel