Openbaar Ministerie

Parket Roermond, 9 maart 2004

Gezamenlijk persbericht van politie en OM

De bewijslast die gebruikt wordt door politie en officier van justitie bij snelheidsovertredingen is volstrekt in orde. Dit in tegenstelling tot berichten in de media waarin wordt gesteld dat door verkeerd afgestelde flitspalen en radarauto's de bewijslast (de foto) niet rechtsgeldig zou zijn.

Door de heer C. Meerts uit Baexem wordt onder andere in Dagblad de Limburger van dinsdag 9 maart 2004 ten onrechte gesteld dat hij door de kantonrechter in het gelijk is gesteld. Feitelijk is het zo dat de kantonrechter bij behandeling van zijn zaak de officier van justitie om commentaar op het verweer van Meerts heeft gevraagd. De officier van justitie heeft daar op de gebruikelijke wijze op gereageerd.

De kantonrechter heeft deze reactie, gelet op het specifieke verweer van Meerts, kennelijk als niet adequaat beoordeeld. In tegenstelling tot wat nu wordt gesuggereerd, gaat het dus niet om een verkeerde en daardoor ongeldige bewijsvoering, maar betreft het een procedurele kwestie. Zowel de inrichting als afstelling van de flitspalen is conform de richtlijnen. Datzelfde geldt voor de radarauto's. Ook de automatische verwerking van de gemaakte foto's is absoluut in orde en voldoet aan de gestelde criteria.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Openbaar Ministerie Roermond en de politie Limburg-Noord.