Ingezonden persbericht


Japanse berenkuil gaat dicht

Januari 2004 - Eén van de acht beruchte berenparken in Japan, Jyozankei, heeft officieel aangekondigd dit jaar z n deuren te sluiten voor publiek. Dat is een enorme overwinning voor de WSPA en uitstekend nieuws voor de Japanse beren! We hopen dat de andere Japanse berenparken een voorbeeld zullen nemen aan Jyozankei. Minstens één ander berenpark zal naar verwachting dit jaar ook dichtgaan.

De directie van Jyozankei maakte de sluiting bekend kort nadat de WSPA en de Japanse dierenbeschermingsorganisatie ALIVE een rapport uitbrachten waaruit blijkt dat de Japanse berenparken nog altijd één grote poel van dierenleed vormen. We ijveren al 12 jaar voor verbetering van de leefomstandigheden van de honderden beren die gevangen worden gehouden in deze parken. De dieren leven er onder erbarmelijke omstandigheden in betonnen kuilen, waar ze moeten vechten en bedelen om voedsel dat hen door toeristen wordt toegeworpen. Sommige berenkuilen huisvesten meer dan honderd beren.

Jyozankei is een van de verschrikkelijkste berenparken in Japan. De 35 beren die er zitten, zullen daar ook na de sluiting blijven. En ze hoeven dan weliswaar het publiek niet meer te vermaken, hun leven is er nog altijd verre van plezierig. De WSPA heeft daarom hulp en advies aangeboden om het resterende leven van deze beren zo aangenaam mogelijk te maken.