Ingezonden persbericht


Persbericht

FOD Financiën zet intelligente formulieren online met Adobe PDF

Federale Overheidsdienst Financiën maakt papieren documenten via het internet toegankelijk voor het publiek

Amsterdam - 9 maart 2004 (NASDAQ: ADBE) - Adobe Systems Incorporated kondigt vandaag aan dat FOD Financiën Adobe Document Server for Reader Extensions heeft aangekocht voor haar project FINFORM. Dit project heeft als doel om ruim 900 formulieren in PDF op de website van FOD Financiën te zetten en zo online toegankelijk te maken voor het publiek.

Het gaat om zowel interne als externe formulieren, in de drie landstalen Nederlands, Duits en Frans. De conversie vindt plaats in tranches en een aantal van de formulieren wordt door het FOD Financiën met behulp van Adobe Document Server for Reader Extension uitgerust met bepaalde rechten, zoals een local save extentie. Deze extentie geeft gebruikers de mogelijkheid om binnen Adobe Reader het formulier en daarop ingevulde velden lokaal te bewaren. Burgers, bedrijven en ambtenaren kunnen de formulieren dan downloaden, openen in de Adobe Reader, invullen en tot slot lokaal op hun PC bewaren.

Na een succesvolle test afgelopen zomer, waarbij onder andere documenten van de personenbelasting werden uitgerust met deze "local save" extentie, heeft het FOD Financiën besloten zo n 170 van de 900 formulieren hiervan te voorzien.

"Wij zijn verheugd dat een vooraanstaand instituut als het FOD Financiën haar formulieren gaat aanbieden in Adobe PDF formaat en Adobe Document Server for Reader Extension heeft verkozen voor de bewerking ervan," aldus Rolf van Wanrooy, Country Manager Adobe Systems Benelux. "Wij zijn er zeker van dat het FOD Financiën hierdoor haar papierenstroom aanzienlijk zal kunnen terugdringen, de verwerking van de formulieren versnellen en een forse arbeidstijdbesparing zal kunnen realiseren."

In de toekomst is het FOD Financiën van plan om additionele rechten aan de PDF documenten toe te voegen, die gebruikers in staat stellen om de ingevulde formulieren te voorzien van een elektronische handtekening en de ingevulde data elektronisch te versturen. Hierna kan het FOD Financiën de ontvangen data verwerken en koppelen aan de bestaande bedrijfssystemen. Deze nieuwe stap binnen het project FINFORM zal in eerste instantie alleen betrekking hebben op de belastingsaangifte voor ondernemingen.

"Het FINFORM-project is voor ons een belangrijk stap naar de realisatie van een virtuele elektronische overheid. Het uitgangspunt hierbij is het publiceren van elektronische formulieren op het internet," zei Jozef Kortleven, adviseur-generaal van Financiën en tevens één van de hoofdverantwoordelijken voor het FINFORM-project. "Naast de papieren versie die men thuis ontvangt kunnen mensen die in het bezit zijn van een computer het formulier ook downloaden. Om ervoor te zorgen dat de elektronische versie een relatief getrouwe kopie van het origineel is, zodat mensen niet verward raken, biedt het gebruik van PDF formulieren van Adobe een voordeel. Wij zijn dan ook zeer blij met de samenwerking en kijken uit naar de volgende fase in het FINFORM-project."

Adobe Document Server for Reader Extensions
Met Adobe® Document Server for Reader® kunnen bedrijven en overheidsinstanties eenvoudig intelligente PDF documenten met externe partijen uitwisselen. Om een PDF bestand te kunnen lezen heeft de gebruiker Adobe Reader nodig die gratis te downloaden is. Adobe Reader kan in elk bekend besturingssysteem en op vrijwel elk elektronisch apparaat worden gebruikt. Tot op heden zijn er wereldwijd 500 miljoen exemplaren van Adobe Reader in omloop, waardoor PDF het standaardformaat voor het veilig en betrouwbaar distribueren van documenten is geworden. PDF bestanden gemaakt met Adobe Document Server for Reader Extensions kunnen verborgen functies in Adobe Reader activeren en zo extra interactieve mogelijkheden bieden, zoals het lokaal opslaan van formulieren en gegevens, het toevoegen van opmerkingen en het ondertekenen met digitale handtekeningen.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe helpt mensen en bedrijven beter te communiceren door middel van zijn wereldwijd toonaangevende platforms op het gebied van digital imaging, ontwerp- en documenttechnologie voor consumenten, creatieve professionals en bedrijven. De inkomsten van Adobe bedroegen in het afgelopen fiscale jaar meer dan $ 1 miljard. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.com.

###

© 2004 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe logo, InDesign, PageMaker, Photoshop en Illustrator zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Mac is een geregistreerd handelsmerk van Apple Computer Inc., geregistreerd in de Verenigde Staten en andere landen. Microsoft en Windows zijn ofwel handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met: Lilian van Tongerlo van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0) 40 235 46 00
Fax: +31 (0) 40 235 46 01
E-mail: lilianv@lewispr.com
www.lewispr.com


---

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com


---