Gemeente De Ronde Venen

De Ronde Venen start project Ouderen binnen sportverenigingen 09-03-2004

De gemeente De Ronde Venen start samen met de Stichting Spel & Sport 55+ en Sportservice Midden Nederland het project Ouderen binnen sportverenigingen. Het doel van het project is om met samen met sportverenigingen een plan op te stellen om de sportmogelijkheden voor oudere volwassenen te vergroten.

Op dit moment zijn de sportmogelijkheden voor volwassenen, ouder dan 40 jaar, binnen de sportverenigingen beperkt. Om deze oudere volwassenen als actieve sporters te behouden heeft de gemeente samen met de Stichting Spel & Sport 55+ en Sportservice Midden Nederland het initiatief genomen om sportverenigingen bekend te maken met de sportbeleving van oudere volwassenen. Deze doelgroep wil de sport minder prestatiegericht beoefenen en meer nadruk leggen op de sociale en recreatieve aspecten van de sportbeoefening. Diverse volleybal-, zwem-, tennis-, kano- en korfbalverenigingen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in het ontwikkelen van beleid en activiteiten voor deze groep.

Voor de begeleiding van de sportverenigingen wordt een projectleider aangetrokken. Het komende halfjaar worden met vier verenigingen activiteiten ontwikkeld die de oudere volwassenen zullen aanspreken. Het is de bedoeling dat binnen de sportverenigingen een commissie oudere volwassenen ontstaat die de organisatie van de activiteiten verder op zich neemt. Daarna kunnen de verenigingen hun leden wijzen op de nieuwe mogelijkheden.

Om de nieuwe mogelijkheden extra onder de aandacht van de Rondeveense oudere volwassenen te brengen wordt in november 2004 voor hen een fit-test georganiseerd.
Half 2005 wordt het project geëvalueerd. Als de uitkomst positief is en meer sportverenigingen geïnteresseerd zijn, kunnen opnieuw 4 sportverenigingen begeleid worden.