Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 9 maart 2004

PERSBERICHT

LPF WIL OPHELDERING OVER KOSTENOVERSCHRIJDING AMBASSADE BERLIJN

LPF-Kamerlid Mat Herben stelt Kamervragen over de kostenoverschrijding bij de bouw van de nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn.

De Lijst Pim Fortuyn vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de kosten van het ambassadegebouw in Berlijn maar liefst 70 procent hoger uit zijn gevallen dan oorspronkelijk was beraamt. De kosten van het door Rem Koolhaas ontworpen ambassadegebouw zijn opgelopen tot 57 miljoen euro, op een begroting van 33 miljoen.

De LPF wil van minister van Buitenlandse Zaken Bot weten wie verantwoordelijk is voor de goedkeuring van deze offerte en wat de reden is van deze onvoorziene kostenstijging.

Voor 33 miljoen euro moet je een hele mooie ambassade kunnen bouwen als je het mij vraagt, aldus woordvoerder Mat Herben. Dat daar nog eens 24 miljoen bovenop komt is onaanvaardbaar en in een tijd van economische terugval niet uit te leggen aan de Nederlandse belastingbetaler.

Vragen van het lid Herben:

1. Is het waar dat de bouw van de nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn 24 miljoen duurder is uitgevallen, op een begroting van 33 miljoen?

Zo ja, deelt de minister de mening dat een overschrijding van het budget met meer dan 70%, gezien de huidige noodzaak tot bezuiniging, onaanvaardbaar is?

2. Wie geeft zijn goedkeuring aan een dergelijke offerte?
3. Waar vindt de minister dekking voor deze meerkosten?
4. Waarom zijn de meerkosten zo hoog opgelopen?
5. Is er in het verleden eerder sprake geweest van overschrijdingen van de begroting, met betrekking tot de (ver)bouw(ing) van ambassades?

Zo ja, kunt u aangeven om welke ambassades en welke bedragen dat gaat?
6. Welke stappen gaat de minister ondernemen om dergelijke overschrijdingen in de toekomst te vermijden?
7. Hoe verhoudt zich het belang van ambassades in het algemeen, en die in Duitsland in het bijzonder, tot de toenemende Europese Integratie en de mate van belangrijkheid daarvan?