Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Sneller bouwen binnen steden- en dorpen

De procedures voor bouwplannen binnen de bebouwde kom worden verkort. Gedeputeerde Staten hebben definitief besloten dat gemeenten die willen afwijken van het bestemmingsplan binnen de bebouwde kom niet langer hoeven te wachten op een goedkeuring van het college. Gemeenten moeten echter wél aan een aantal voorwaarden en eisen voldoen om van deze verkorte procedure op grond van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gebruik te maken. De Inspectie van het ministerie van VROM heeft met de regeling ingestemd. Alles bijeen worden hierdoor de proceduretijden voor bouwplannen met méér dan minimaal twee maanden verkort.

Gedeputeerde Staten hebben een lijst van kernen vastgesteld waarvoor de verkorte procedure geldt. Voor het overige is het een voorwaarde dat er een bestemmingsplan is dat niet ouder is dan tien jaar, er geen sprake mag zijn van strijd met het provinciaal of nationaal ruimtelijk beleid en ook mag er geen sprake zijn van een verscherpt toezicht door de Inspectie van het ministerie van VROM. Wanneer gemeenten een ontwerp-plan in procedure hebben gebracht, kunnen ze ook vooruitlopen.

Gemeenten moeten voor de plannen een ruimtelijke onderbouwing opstellen. Zij moeten daarbij onder meer rekening houden met de veiligheid, gezondheid, natuur en andere milieuaspecten. De gemeenten zijn verplicht de plannen en de onderbouwing aan de provincie toe te zenden. Ook moeten de plannen op de gebruikelijke wijze ter visie gelegd worden nadat vrijstelling verleend is.