Gemeente Enschede

Gemeente stelt prioriteiten voor handhaving regels vast "je maintiendrai in Enschede


Enschede, 09-03-2004

Het college van B en W heeft voor de periode 2004-2007de prioriteiten voor handhaving van de wet en regelgeving vastgesteld. De handhaving is vooral gericht op bedrijven en instellingen. Handhaving is essentieel voor de naleving van wetten en regelgeving. Door handhaving wordt de veiligheid van de stad en de geloofwaardigheid van de overheid gewaarborgd.

De gemeente Enschede heeft een gedetailleerd programma opgesteld, waarin de prioriteiten voor handhaving voor de periode 2004-2007 staan aangegeven. Deze prioriteiten komen overeen met de prioriteiten van het rijksbeleid "Handhaven op niveau" .

Onder 'handhaving' wordt verstaan het uitoefenen van toezicht en het opleggen van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties. Het college van B en W, de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie zijn met de handhaving belast. Waar mogelijk trekken zij gezamenlijk op.

Het college van B en W heeft besloten om voor het jaar 2004 de prioriteiten voor handhaving te leggen op:

* 20 zogenaamde aandachtsbedrijven met risico's, 12 LPG-tankstations en 68 Milieubedrijven (categorie IV);

* Horeca, pensions, grote kamerverhuurpanden, verzorgings- en verpleegtehuizen, warenhuizen en grote winkels;
* 21 Prostitutie-bedrijven, 100 kinderdagverblijven, 100 peuterspeelzalen;

* Woninginbraken, geweld op straat, aanpak drugsproblematiek, jeugdcriminaliteit en aanpak veelplegers. Dit zijn de speerpunten van de politie.

.

De gemeente zal de handhaving toetsen aan de hand van de criteria veiligheid (is er kans op letsel), schade (is er kans op schade voor de volksgezondheid, de natuur, of op financieel-economische of maatschappelijke schade), leefbaarheid (is de kwaliteit van het maatschappelijk leven in het geding), betrouwbaarheid van de overheid (kan de burger er op vertrouwen dat de overheid goed zorgt voor veiligheid).

Integrale handhaving

B en W heeft besloten om in 2004 twee integrale handhavingacties in het stadsdeel Centrum uit te voeren. In deze acties zullen ook de Lipperkerkstraat en Lasonder worden betrokken. Met de integrale handhaving van de Lipperkerkstraat zijn in de afgelopen periode goede ervaringen opgedaan. Er is onmiskenbaar een positief effect voor de leefbaarheid en veiligheid mee gesorteerd.

Toezicht en controle

Het college van B en W vindt dat de aanwezigheid van stadswachten onvoldoende wordt benut. In 2004 zullen de stadswachten gericht worden ingezet; hierover worden er concrete afspraken gemaakt tussen de Stichting Veiligheidszorg Twente (werkgever van de stadswachten), de politie en het stadsdeelmanagement.

Voorlichting aan de burgers

Met gerichte voorlichting kunnen burgers worden beter worden geïnformeerd over wat ze zelf kunnen doen ter verbetering van de veiligheid en leefbaarheid. Zo zijn er inmiddels zogenaamde keurmerken, waarmee gericht voorlichting wordt gegeven over veilig wonen en ondernemen. In de loop van 2004 zullen de burgers met behulp van de internetsite van de gemeente en het digitaal loket op de hoogte worden gehouden over thema's als leefbaarheid, veiligheid, en handhaving. De som van van ? 45.000,- die in 2002 is ontvangen als onderdeel van de landelijke prijs "Handhaven op Niveau" zal worden aangewend om een forse verbeterslag in de digitale informatievoorziening te realiseren.

---

---

Gepubliceerd op 09-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar