Ingezonden persbericht


Nieuwe versie 7 van FileMaker Pro biedt verbeterde relationele database met nieuwe architectuur

Meer dan honderd nieuwe kenmerken en nog gebruiksvriendelijker

Utrecht, 9 maart 2004 ­ Versie 7 van FileMaker Pro is met onmiddellijke ingang beschikbaar. Deze versie verschilt aanmerkelijk van de vorige versie wat betreft gebruiksgemak, aanpasbaarheid en productiviteit. Tegelijkertijd kondigt FileMaker de nieuwe FileMaker Pro 7-productlijn aan: FileMaker Developer 7; FileMaker Server 7; FileMaker Server 7 Advanced en FileMaker Mobile 7.

FileMaker Pro 7-gebruikers kunnen in nieuwe, flexibele containervelden ieder bestand of document importeren, bewaren en exporteren, zoals PDF's, Microsoft Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden, digitale beelden, video en muziek. Ook nieuw is de mogelijkheid om meer schermen in dezelfde database te openen, zodat gebruikers vanuit verschillende invalshoeken toegang hebben tot de informatie.

FileMaker Pro 7, voor Windows en Mac OS X, is ontwikkeld op basis van een nieuwe, gestroomlijnde relationele architectuur die ervoor zorgt dat gebruikers hun informatie eenvoudig kunnen beheren door meer tabellen in een bestand op te slaan. Een nieuwe relatiegrafiek toont een visuele kaart van de database waarin gebruikers relaties kunnen aanpassen door deze eenvoudig te verslepen. Om tegemoet te komen aan het beheren van zeer geavanceerde oplossingen, heeft FileMaker Pro 7 de gegevenscapaciteit aanzienlijk verhoogd naar 8 terabyte per database (4000 keer zoveel als de vorige versie).

"Voor zowel de individuele gebruiker als voor werkgroepen, is de beste database-software nog beter geworden", zegt Dominique Goupil, president van FileMaker, Inc. "Onze nieuwe FileMaker 7-productlijn combineert gebruiksgemak, zoals de mogelijkheid om ieder bestand op te slaan en te delen, met belangrijke nieuwe kenmerken. Geen andere productlijn biedt de dagelijkse gebruiker zoveel flexibiliteit en biedt zoveel productiviteitsverhoging aan de enkele gebruiker en de werkgroep."

Geavanceerde beveiliging, web-publishing en meer
FileMaker Pro 7 heeft onder andere de volgende aansprekende nieuwe kenmerken:
* Importeren, bewaren en exporteren van verschillende bestandstypen waaronder foto's, video's, muziek, Word-documenten, Excel-werkbladen en PDF-bestanden. Eenvoudig een digitale bibliotheek ontwikkelen van documenten, muziek en foto's, offertes bij het record van klanten opslaan of roosters direct aan studenten koppelen.
* Sneller toegang tot informatie door op hetzelfde moment meer schermen in dezelfde database te openen. Bijvoorbeeld door in het ene scherm de gegevens van de ene klant en in een ander scherm de gegevens van een andere klant te openen en deze te vergelijken.
* Aanzienlijke verbetering van database-capaciteit met een databasegrootte van 8 terabyte, 4000 keer meer dan de vorige versie. Alle type bestanden kunnen worden opgeslagen.
* Produceren van makkelijk te lezen en informatieve rapportages dankzij berekening-afhankelijke opmaak, nieuwe achtergrondmogelijkheden en nieuwe portaal-opties.
* Accuratere data-invoer en veiliger aanpassen dankzij de mogelijkheid om records en opmaakwijzigingen te bevestigen, alvorens ze door te voeren.
* Nieuwe databasetechnieken leren met de dertig kant-en-klare, aanpasbare instapoplossingen die nieuwe ideeën bieden.
* Uitbreiding van web-mogelijkheden zodat werkers op afstand via de webbrowser en met behulp van een intuïtieve interface toegang hebben tot de database.

Daarnaast biedt FileMaker Pro 7 voor de professionals en gevorderde gebruikers:
* Sneller en makkelijker beheer van databases dankzij het nieuwe relationele model dat tabellen in een bestand samenbrengt, zodat deze niet meer op meer locaties hoeven worden opgeslagen. Zelfs scripts en beveiligingstandaarden kunnen voor een gehele oplossing worden gedeeld.
* Gemakkelijk koppelingen tussen gegevens creëren en aanpassen met behulp van de nieuwe relatie-grafiek voor een snel overzicht van alle relaties binnen een bestand.
* Ontwikkelen van uitgebreidere en krachtiger databases dankzij meer dan honderd nieuwe ontwikkelfuncties en berekeningsmogelijkheden.
* Gegevensbeveiliging door de database met gebruikersnamen en wachtwoorden te beveiligen en aan iedere gebruiker van de werkgroep privileges toe te kennen. Andere nieuwe FileMaker 7-producten

* FileMaker Developer 7 is een uitgebreide versie van FileMaker Pro 7 en is een ontwikkelgereedschap dat helpt bij het sneller ontwikkelen van goede databases. Nieuwe maatwerkfuncties, mogelijkheden voor onderhoud van bestanden, en aanpassingen in het Database Design Report en de script debugger.
* FileMaker Server 7 is de serversoftware waarmee database-oplossingen effectief kunnen worden gedeeld. FileMaker Server 7 heeft een vernieuwde serverachitectuur en kan miljoenen datatabellen beheren en werkt met hoogwaardige harddisk-opslagsystemen en servers met meer CPU's (Mac OS X, Mac OS X Server, Windows 2000 en Windows 2003 Server). FileMaker Server 7 stelt gebruikers in staat om hun gegevens te beschermen met beveilingsopties als SSL (Secure Socket Layer) en maakt direct back-ups van gegevens zonder het werk van andere gebruikers te onderbreken. Beheerders kunnen hun bestaande gebruikers koppelen aan externe authenticatiesystemen die gebaseerd zijn op Active Directory of Open Directory.
* FileMaker Server 7 Advanced, is de vervanging van FileMaker Pro 6 Unlimited en daarmee de uitgebreide versie van FileMaker Server 7. FileMaker Server 7 Advanced bevat web-publishing- en toegangsmogelijkheden om oplossingen van desktop tot web te delen en beheren, en ondersteunt 250 gelijktijdige FileMaker Pro- en honderd internet-gebruikers. Met deze software kunnen FileMaker-gebruikers direct interactieve oplossingen op het web publiceren, of websites ontwikkelen met XML of XSLT. FileMaker Advanced Server 7 ondersteunt ook ODBC en JDBC zodat andere toepassingen hun gegevens met FileMaker-gegevens kunnen uitwisselen.
* FileMaker Mobile 7 is de 'draagbare versie' van FileMaker en is speciaal ontwikkeld voor Palm OS (Palm OS 5)-en Pocket PC (Windows Mobile 2003)-zakcomputers zodat gebruikers hun informatie mee kunnen nemen. Nieuw in FileMaker Mobile 7 is de mogelijkheid om meer apparaten met te synchroniseren met de desktopdatabase. Gebruikers kunnen ook in FileMaker Pro, voor of na synchronisatie, scripts laten uitvoeren De mogelijkheid informatie te wijzigen en te synchroniseren zorgen ervoor dat FileMaker Mobile 7-gebruikers eenvoudig hun gegevens naar en van hun zakcomputer kunnen overzetten.

Prijs en beschikbaarheid
De Engelstalige versie van FileMaker Pro 7 is onmiddellijk aan te schaffen voor 349,00 euro en opwaarderen kost 179,00 euro. FileMaker Developer 7 (Engelstalige versie) is ook vanaf vandaag beschikbaar en heeft een adviesverkoopprijs van 599,00 euro. De andere FileMaker 7-producten komen later beschikbaar. FileMaker Server 7 heeft een adviesprijs van 999,00 euro en FileMaker Server 7 Advanced een adviesprijs van 2.499,00 euro. FileMaker Mobile 7 heeft een adviesprijs van 69,00 euro. Alle prijzen zijn exclusief BTW.

FileMaker verlengt upgrade-periode voor 2.1 tot 5.x-gebruikers FileMaker verruimt de opwaardeermogelijkheden tot 17 september 2004. Tot dan kunnen licentiehouders van FileMaker Pro 2.1, 3.0, 4.x en 5.x, alsook FileMaker Pro 6-gebruikers voor 179,00 euro opwaarderen. Na 17 september zullen alleen licentiehouders van FileMaker Pro 6 tegen deze prijs kunnen opwaarderen.

FileMaker
FileMaker is een toonaangevende leverancier van werkgroepdatabases. Zakelijke klanten, scholen en universiteiten en overheidsinstanties gebruiken FileMaker voor het beheren van relaties, projecten, beeldmateriaal en ander informatie. De veelvuldig bekroonde FileMaker-software combineert de kracht van een relationele database met snelle en pasklare mogelijkheden voor web-publishing met een legendarisch gebruiksgemak. FileMaker is de databasesoftwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie: www.filemaker.nl

Meer informatie:
FileMaker Benelux
Ive Defaix
ive@smp.nl
t: (030) 241 33 23

PublieksWerk
Marije Verdouw
marije@publiekswerk.nl
t: (020) 486 21 39